Sinds president Poetin een decreet heeft ondertekend waarin staat dat het Russische buitenland vanaf 1 april in roebels moet betalen voor Russisch gas, trappen Westerse politici op de rem en is het scenario van een acuut tekort aan gas in Europa dichterbij gekomen, ook in Nederland.

Door: Ton Nijhof

In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas volgens de NOS, en Nederland verbruikt zelf momenteel zo’n 40 miljard kuub gas per jaar. In principe heeft Nederland dus zelf nog voldoende gas en met de voorraad die nu bekend is, kunnen we nog zo’n tien jaar vooruit. De tijden dat Nederland een grote gasproducent en een grote gasexporteur was, zijn dus ruimschoots voorbij, al levert Nederland ook nog steeds gas aan België, Duitsland en Frankrijk.

Met de eindigheid van het Groningenveld wordt al rekening gehouden sinds de start van de gaswinning in 1962. Aanvankelijk wilde Den Haag het gas zo snel mogelijk verkopen, omdat het gezien werd als een overgangsbrandstof naar kernenergie. Er kwamen exportcontracten met Italië, België, Frankrijk en Duitsland. Om sommige bedrijfstakken te steunen, zoals de glastuinbouw, kregen zij het gas voor een lage prijs. Het Kabinet-Den Uyl stak het verdiende geld echter vooral in ‘leuke dingen voor linkse mensen’ maar die ‘linkse mensen’ waren weer tegen kernenergie en vóór gesubsidieerd werken in bullshit-banen, zodat we nu helemaal niets meer hebben: geen geld en geen kerncentrales. Wel hebben we nog veel gesubsidieerde bullshit-banen voor veel linkse mensen, van alles teveel eigenlijk.

Duits gas… Afb: Michael Hanke / Wikipedia

Het is overigens nooit de bedoeling geweest om al het gas uit de grond te halen. Bovendien zou het gasveld na 2020 ‘in decline’ gaan, dat wil zeggen natuurlijk uitgeput raken. Alle langjarige exportcontracten lopen alleen al daarom de komende jaren af.

De Nederlandse overheid wist al veel langer (vanaf 1962 zelfs) dat de voorraad eindig zou zijn. Wie nu de jaarafrekening van de gasboer ontcijfert, komt overigens tot de conclusie dat de prijs grotendeels wordt bepaald door accijnzen en belasting bovenop die accijnzen, zoals BTW. De energiemarkt wordt al jaren verstoord door de hoofddader van de huidige crisis: de overheid zelf.

“Wij gaan niet betalen in roebels, want onderdeel van de sancties is geen zaken doen met Russische banken. Dat blijft zo”, zegt een woordvoerder namens minister Jetten voor Klimaat en Energie. “Marktpartijen kopen het gas in, dus is het allereerst aan hen. Maar wij zeggen als Nederland ook dat marktpartijen die gas kopen zich aan de sancties moeten houden. Dus dat betekent geen zaken doen in roebels.” Daarnaast staan er volgens de woordvoerder in de contracten ook valuta vastgesteld, “dus daar moet Rusland zich aan houden.”

Wat de ferme woorden van de wat minder ferme Minister in de praktijk betekenen zal moeten worden afgewacht, maar doorgaans is het hemd natuurlijk nader dan de rok. Ingeval van een hongerklap immers, eten we zelfs de hond of de Minister zelf op.

Maar: als gladjanus Poetin nu zo’n vervelende vent is dat wij zelfs geen aardgas van die struikrover willen kopen, waarom importeren en verwerken we dan nog wel olie van de slavenhouders en religieuze moordenaars op het Arabische schiereiland? Daar weet Minister Jetten toch wel meer van? Misschien moeten de Duitsers weer gas gaan maken. Waren ze altijd al goed in.

——————–

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.
.
——————–
Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld