De ramadan is begonnen en ook Pasen staat voor de deur. Omdat vasten en eten niet samengaan, heeft een basisschool in Purmerend besloten het paasontbijt te schrappen. Dat voelt op zijn minst wat ongemakkelijk en is nogal dom ook: moslimkinderen vasten helemaal niet.

Door: Ton Nijhof

Uit onderzoeken bleek jaren geleden dat 80 procent van de Nederlandse moslims met een Turkse achtergrond zich aan het voorschrift houdt om tijdens de ramadan van de dageraad tot en met zonsondergang zich van voedsel, drank en seks te onthouden. Voor de mensen met een Marokkaanse achtergrond ligt dat percentage op 94. De vastenmaand is de populairste van de vijf zuilen van de islam, die samen de bakens van het islamitisch geloof vormen. Veel moslims die nooit in een moskee komen en evenmin vijf keer per dag bidden, vasten doorgaans wel mee. De groepsdruk onder moslims is dan ook groot.

Afb: pixabay

Pubertijd

Pas als men tijdens de ramadan de puberteit bereikt, beginnen moslims met vasten. Jonge kinderen hoeven dus helemaal niet mee te doen en kun je ’s morgens op school best een croissantje met jam serveren. Men is ook verontschuldigd als er sprake is van ziekte, zwangerschap of ongesteldheid. Je kunt dat compenseren door een aalmoes in de vorm van een maaltijd te betalen aan organisaties, gezinnen of personen in nood, of door de vastenperiode later in het jaar in te halen.

Geen goed idee

Het is niet precies meer na te gaan hoe, wanneer en waarom fenomenen als paasontbijt, pinksterontbijt en kerstontbijt op scholen zijn begonnen. Vanuit mijn optiek is het opgepakt door de moderne meesters en juffrouwen op de Lagere Scholen (nu: Basisonderwijs) die naast dit belangrijke werk geen mogelijkheid onbenut hebben gelaten het onderwijs af te waarderen, zodat ook gedesintegreerde allochtone kinderen nog een kleine kans maakten op een geringe ontwikkeling. De HAVO van nu is inmiddels vergelijkbaar met de BLO van de zestiger jaren. Een les taal of rekenen inleveren voor een paasontbijt is dan eigenlijk ook niet zo’n goed idee onder deze condities.

Religieus neutraal

Evenmin behoort een school zich bezig te houden met religie; dat kan veel beter thuis of in de kerk/moskee/synagoge. Op school behoren kinderen rekenen, lezen, schrijven en nog wat zaken te leren. Dat is, gelet op de huidige staat van het onderwijs na de GroenLinkse storm door die instituten al moeilijk genoeg. Religie moet uit de school en ook uit de politiek, hoe vervelend dat ook voor het electoraat van CU en SGP zal zijn. God heeft heerschappij in de Hemel en voor de Aarde heeft hij dat uitbesteed aan de mensen.

Maar goed: maak dat de moderne onderwijzer maar eens duidelijk…

——————–

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.
——————–
Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld