Dit is een bijdrage van Renzo Verwer die eerder verscheen op zijn website

Socioloog Herman Vuijsje betoogt in zijn prachtboek Zwartkijkers (2018) dat racisme een product is. En wel een product waar veel in Nederland vraag -veel instanties/mensen die zich ermee bezighouden- naar bestaat, en weinig aanbod van is. Het gevolg is dat mensen gaan zoeken naar voorvallen van ‘racisme’.

Een voorbeeld daarvan staat in een artikel van vandaag op de NOS-site. Quote:

Een van de vriendinnen, Sohna, sprak woensdag in de show van dj Fernando Halman op radiostation FunX over het plan en haar eigen ervaringen met racisme. “Het ging om heel veel van die kleine opmerkingen”, zei ze. “Bijvoorbeeld over mijn haar, tijdens het luizenkammen. Ik heb een beetje kroes, krullend haar, en toen zei een klasgenootje: “Je lijkt echt op een heks.”

Dit nu is een belachelijke redenering. Dat uitmaken voor heks is van dezelfde categorie als uitmaken voor dikke, rooie, kleintje, schele of heks als iemand er op andere wijze als heks uitziet. Alleen kunnen die anderen geen beroep doen op racisme als ze worden uitgescholden.

Fobiminatie

Eenzelfde verhaal zien we bij ‘islamofobie’ of ‘discriminatie’ van moslims op scholen, waar wel eens een rapport over verschijnt. Als een kind van buitenlandse – of moslim afkomst erbij betrokken is, heet het discriminatie/racisme/islamofobie, maar als een blank kind gepest wordt, is er geen naam voor.

En geen subsidie…

——————–

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld