Dit is een bijdrage van Mat Herben

Zwarten vormen 14% van de Amerikaanse bevolking, ten minste 54% van de 17.000 moorden per jaar wordt door zwarten gepleegd. Van het aantal doden door de politie is 33% zwart. Alleen al hieruit blijkt zonneklaar dat er geen sprake is van structureel racisme. De meeste daders van geweldsmisdrijven in de VS zijn zwart, hoewel zij slechts 14% van de bevolking vormen, maar de meeste doden door politiekogels zijn blank. Uit onderzoek blijkt dat blanke agenten eerder geweld gebruiken tegen blanke criminelen dan tegen zwarten uit angst te worden beschuldigd van discriminatie.

Als je een mooie Pinkstermiddag gebruikt om zelf de statistieken te bekijken, dan wordt al vrij snel duidelijk dat er weinig klopt van de berichtgeving dat de Amerikaanse politie vanuit racistische motieven onschuldige zwarte mannen doodt. Het is schokkend te merken hoe weinig research journalisten steken in hun artikelen. De voornaamste bron van informatie voor Nederlandse journalisten – van links tot rechts – blijken The Washington Post en The New York Times, die op hun beurt graag de correspondent van de Britse krant The Guardian citeren.

Het is evident dat veel mainstream media door hun incorrecte berichtgeving de gemoederen verhitten en het gewelddadige gedrag van relschoppers goedpraten. Voor de lezer die zelf kan nadenken en de journalist die dat durft, geef ik onderstaand de links naar mijn bronnen.

Het grootste schandaal vind ik dat een beweging als ‘Black Lives Matter’ niet wordt geconfronteerd met haar eigen uitgangspunt, namelijk dat zwarte levens er toe doen. Waarom ageert de beweging niet tegen de stijgende criminaliteit door zwarten, die vooral gericht is tegen andere zwarten? Wel aandacht voor een relatief gering aantal politieblunders, maar niet voor de 6000 zwarten die jaarlijks door zwarten worden gedood. In Amerika is het gros van de criminaliteit intraraciaal, binnen de eigen bevolkingsgroep. Van de zwarten wordt 94% door zwarten gedood, bij blanken is 84% intraraciaal.

Broddelwerk

Een bekende journalistieke methode om een onderwerp inzichtelijk te maken, is het zoeken van een aansprekend voorbeeld dat model kan staan voor de rest. Duizend doden vormen immers een getal, één dode is een gezicht. Zo kun je bijvoorbeeld door een representatief interview het leed van de coronacrisis verduidelijken, maar als je deze methode toepast op overheidsoptreden, moet je natuurlijk wel de relevante factoren in beschouwing nemen. Een goede journalist vraagt dóór en laat niet weg wat hem niet zint. Hier zien we exact het tegenovergestelde. The Washington Post stelt dat ongeveer evenveel blanken als zwarten door de politie worden gedood en dat er daarom sprake moet zijn van racisme, want blanken vormen 64% van de bevolking. U leest niet dat meer dan de helft van de criminaliteit door zwarten wordt gepleegd, die dus de confrontatie met de politie aangaan.

Het veel geciteerde onderzoek van Rutgers University meldt dat zwarte jongemannen 2,5 meer kans maken om gedood te worden door de politie dan blanken. Zwarte mannen zouden hierdoor een sterftekans van 1 op 1.000 hebben. Bij zwarte jonge vrouwen is dat echter slechts 1 op 25.000, hetgeen een indicatie is dat er geen sprake is van gericht racisme jegens zwarten. Maar omdat de kans voor blanke vrouwen met 1 op 33.000 nog kleiner is, wordt toch gehint op racisme.

Dat is natuurlijk wetenschappelijk broddelwerk als je de oorzaken niet noemt. Uit alle misdaadstatistieken blijkt zonneklaar dat zwarte jongemannen oververtegenwoordigd zijn in drugscriminaliteit en gewelddadige straatbendes. Als zwarte meisjes vriendjes hebben in deze straatbendes, lopen zij natuurlijk ook verhoogd risico.

Jaarlijks doodt de politie ongeveer 900 tot 1000 mensen, voornamelijk mannen, daarvan 424 (52%) blank, 264 (32%) zwart en de rest voornamelijk Latino. Zie ook Tabel 4:  – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080222/table/T4/?report=objectonly

In verreweg de meeste gevallen is het optreden van de politie gerechtvaardigd, maar gezien de omvang van de bevolking (330 miljoen) en het aantal wetshandhavers (900.000) zijn incidenten helaas onvermijdelijk. Het eruit lichten van een tragisch incident en doen alsof dat representatief is, is bedenkelijke journalistiek die rellen in de hand werkt. Er komen jaarlijks meer Amerikaanse politiemensen (ruim 55) door gericht geweld om het leven dan onschuldige burgers (blank of zwart). Nog afgezien  van eenzelfde aantal politiemensen dat om het leven komt door ongelukken tijdens achtervolgingen e.d.

Mat Herben

Wie zich afvraagt, hoe het komt dat veel Amerikaanse burgers én president Trump hun vertrouwen in de mainstream media verliezen, hoeft niet ver te zoeken. Helaas geloven veel beleidsmakers en politici dat hun krant correct de feiten weergeven. In ons land pochen met name de NRC en De Volkskrant dat zij betrouwbare informatie geven. De feiten wijzen helaas anders uit. Wie onderstaande links volgt, kan geen andere conclusie trekken dan dat de zelfbenoemde ‘kwaliteitsmedia’ het populistische sentiment tegen de politie ruim baan geven.

——————–

Lees ook mijn eerdere column over de Amerikaanse misdaadcijfers. https://sta-pal.nl/2019/08/de-misdaadcijfers-in-de-vs-uitgelegd-voor-amnesty/

 

Verder lezen:

https://www.rutgers.edu/news/police-use-fatal-force-identified-leading-cause-death-young-men

https://www.citylab.com/equity/2019/08/police-officer-shootings-gun-violence-racial-bias-crime-data/595528/

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States

https://www.justfactsdaily.com/misleading-claims-that-fuel-hatred-against-police-officers/

https://www.nationalreview.com/magazine/2019/12/22/the-need-to-discuss-black-on-black-crime/

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/topic-pages/tables/table-21

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080222/

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld