Eerste Kamervoorzitter JanAnthonie Bruijn (VVD) zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘wangedrag’. Dat schrijft de NOS en dan lijkt het net alsof dat ook waar is. Meestal echter speelt er op de achtergrond een heel andere (politieke) kwestie, maar door een geschoffeerd personeelslid moet gewoon plan A of plan B benut worden.

Door: Ton Nijhof

Bruijn (what’s in a name?) is sinds juli 2019 voorzitter van de Eerste Kamer. Gisteren (14 juni) is de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd en later deze maand kiezen de senatoren een nieuwe voorzitter. Bruijn heeft eerder al laten weten graag door te willen als voorzitter, maar deze beschuldigingen aan zijn adres doen zijn kansen natuurlijk geen goed. Het kan haast niet anders of er zijn echelons die van Bruijn af willen en er niet zeker van zijn of dat op de reguliere wijze (namelijk gewoon stemmen op kandidaten) wel gaat lukken. Dan is een flinke rel natuurlijk altijd handig.

GroenLinks/PvdA (14 zetels) en BBB (16 zetels) vormen de grootste fracties en zijn in feite dan ook de meest gerede partijen om de voorzitter te leveren. Gekissebis tussen die beide fracties zou nog een kandidaat uit één van de regeringspartijen (VVD/CDA/D66/CU) op kunnen leveren, in casu Bruijn. Nu is BBB een verse fractie in de Eerste Kamer die de Haagse achterkamertjes nog niet gevonden zal hebben. Dat zij een spelletje op de wagen hebben gezet is daarom vrijwel uitgesloten. GroenLinks/PvdA echter, zijn hoofdverdachte. Enerzijds omdat ze een traumatische ervaring hebben met de gepasseerde Arib als PvdA-voorzitter Tweede Kamer (revanche-motief) en anderzijds omdat GroenLinksers nu eenmaal altijd achterbaks hebben geopereerd.

Watjes

Volgens de berichten schetsen de medewerkers (die uiteraard weer anoniem willen blijven) een beeld van “personeel dat op zijn tenen loopt uit angst voor uitbranders van de voorzitter.” Dat is eigenlijk een beetje raar; dat is eigenlijk heel erg raar. Een ‘uitbrander’ is terecht of die is niet terecht en als de opmerkingen terecht zijn, moet je gewoon je mond houden. Het minste wat je kunt doen als een uitbrander terecht is, is gewoon je excuus aanbieden en zorgen dat het niet weer gebeurt. Dat is een soort van plan A.

In het geval dat een uitbrander gewoon nergens op slaat, dan laat je jezelf als medewerker eens even helemaal leeglopen tegen zo’n man, waarbij enkele pittige krachttermen natuurlijk niet mogen ontbreken. Een houding aannemen waaruit kan worden afgeleid dat er ook nog wel eens fysiek geweld uit kan voortkomen, is voor elke persoon die zich tooit met de naam JanAnthonie voldoende reden om zich razendsnel uit de voeten te maken. En dat noemen we voor het gemak even plan B.

Personeelsleden die niet voor zichzelf op kunnen komen, zijn ‘watjes’ en hebben in een werkkring helemaal niets te zoeken; kunnen beter arbeidsongeschikt worden verklaard. Een baantje als schoonmaker of aspergesteker lukt misschien nog, maar daar houdt het dan wel mee op.

Overigens heeft Bruijn met zijn persoonlijke interpretatie van het Van Dale Woordenboek niets in de Eerste Kamer te zoeken en al helemaal niet als voorzitter.

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld