Daar zat ze dan weer, onze aristocratische ’66’er Kajsa Ollongren vrolijk te gast bij Jinek. Wat bleek? De trotse BZK minister die in alle onwelgevallige nieuwsberichten hoogstpersoonlijke nepnieuws-aanvallen van Vladimir Poetin ziet, zat gister zelf doodleuk wat onwaarheden te vertellen.

Wat zegt mevrouw nou? Dat de ledenaantallen teruglopen? Als we kijken naar cijfers klopt dit niet helemaal, tenzij je een grote historische vergelijking gaat maken. Hierna komt ze weer met iets wat niet correct is, namelijk dat de opkomstpercentage dalende zou zijn. De afgelopen decennia is het opkomstpercentage redelijk stabiel. Uiteraard zijn er hier en daar uitschieters maar er is zeker geen dalende trend.

Wat zien we? Inderdaad was in de jaren zeventig de opkomst een stukje hoger dan nu. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de opkomstplicht is afgeschaft in 1970. Voor veel mensen was het nog een ‘automatisme’ om te gaan stemmen. Daarna is het vrij stabiel gebleven, geen hele bijzondere uitschieters behalve in 1998 en 2012.

Zoals eerder gezegd klopt het niet helemaal dat de ledenaantallen  dalen. Op dit moment zien we – door de komst van Forum en de popularisatie van GL – juist weer een stijgende lijn!

Historisch gezien klopt het dat de ledenaantallen sterk zijn teruggelopen, toch is dit geen goede graadmeter voor ons ‘democratische gesteldheid’. Simpel gezegd: vroeger hadden we de verzuiling die ervoor zorgde dat veel meer mensen lid waren van de partijen uit hun zuil, maar ze waren niet meer betrokken bij de politiek.

Ollongren gebruikte – voornamelijk uit wanhoop – gisteren voorbeelden en ’trends’ die niet helemaal waar zijn. Op zich logisch, bijna iedereen in Nederland ziet dat Ollongren vrij slecht presteert als minister van BZK. Ze gedraagt zich aristocratisch en lijkt zelf weinig op te hebben met democratie. Immers voelt ze niet de noodzaak om de Tweede Kamer alle informatie te verstrekken, zoals we zagen bij de sleepwet.

Het democratiefestival is nu al een mislukte flop en gisteren probeerde Ollongren nog een paar mensen te overtuigen om toch nog te komen. Helaas voor haar met weinig succes, als we de foto’s zien op het internet zien we dat het een treurige bedoeling is. Had ze maar niet het referendum moeten afschaffen, dan kwam ze tenminste nog een beetje over als democraat.

Forum wist er ook nog een lolletje van te maken

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld