Vorige week kwam Bloomberg met een bijzondere ontdekking. Bloomberg is aan documenten gekomen waaruit blijkt dat Turkije en Rusland in juli met elkaar overleg hadden over verdere samenwerking. De landen kwamen bijeen omdat de VS dreigde met sancties vanwege de S-400. De Amerikanen staan niet toe dat Ankara nog meer luchtverdedigingssystemen kan kopen.

Waarnemend minister van Financiën Alexei Moiseev bevestigde dat de gesprekken plaats hebben gevonden. Eén van de belangrijkste onderwerpen waar over werd gesproken was de mogelijkheid om Turkije toe te voegen een – door de Russen bedacht – alternatief betaalsysteem. Op dit moment gebruiken landen het SWIFT betaalsysteem.

Het systeem van Rusland is bedacht in 2014, toen de burgeroorlog uitbrak in Oekraïne en de Krim werd geclaimd door de Russen. Rusland kreeg dat jaar te maken met een opeenstapeling van sancties. Door middel van dit alternatieve systeem zijn de meeste klappen ‘ontweken’.

Ook spraken beide landen over de mogelijkheid om handel te betalen in eigen valuta. Sinds enkele jaren is Rusland zich langzaam aan het loskoppelen van de dollar als handelsmunt. Hierdoor rekenen de Russen steeds vaker af in euro’s of in lokale valuta.

Sinds de couppoging in 2016 is de relatie tussen de VS en Turkije dusdanig verslechterd dat de Turken expres naar de Russen ‘overstappen’. De steun voor de Koerden in Syrië is iets wat de Turkse regering absoluut niet kan waarderen.

De Russen maken hier gretig gebruik van door economische deals te sluiten met de Turken. De Russen hebben op dit moment een handige positie aangezien de VS veel ‘aanzien’ verliest in het Midden-Oosten. De laatste jaren zijn de Russen bezig met de bouw van kerncentrales in Turkije en de aanleg van Turkstream gaat ook gestaag door.

Zo loopt de dollar toch wat scheurtjes op; de status van de dollar wordt steeds meer ondermijnd doordat de Russen een tactisch slim spel spelen. De Amerikanen zullen ongetwijfeld met een manier komen om verder devaluatie te voorkomen. Voor de Amerikanen moet de dollar als internationaal betaalmiddel overeind blijven.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld