“Europa strekt van Lissabon tot Vladivostok”. Heeft men Alexander Doegin weer van stal gehaald om te praten over zijn Eurazianisme en zijn vierde politieke theorie? Neen. Het is onze goede vriend Emmanuel Macron.

Poetin sprak dezelfde wens al eens eerder uit. Een vrijhandelszone tussen de EU en Rusland. Wat neer zou komen op een intercontinentale handelszone.

We propose the creation of a harmonious economic community stretching from Lisbon to Vladivostok,” Putin writes. “In the future, we could even consider a free trade zone or even more advanced forms of economic integration. The result would be a unified continental market with a capacity worth trillions of euros.”

Poetin werd toentertijd voor gek verklaard. Toch is het voorspellend vermogen van Poetin vrij accuraat. In 2010 – toen Poetin premier was – beschouwden de ‘grootmachten’ dit als idioot. Maar Rusland had toen niet de internationale rol die ze nu opeisen.

Rusland werd gezien als een land met mogelijkheden; maar wel eentje die achterliep op de echte ’tijgers’. Nu, negen jaar later, is de rolverdeling nogal veranderd. Macron speelt hier handig op in. Hij probeert zijn eigen spelletje te spelen. Een spel waar de Amerikaanse rol minder prominent in is, en daar heeft hij de Russen voor nodig. Vandaar dat het afgelopen jaar in het teken stond van het aanhalen van de Frans-Russische banden.

Eerder deze week troffen beide presidenten elkaar voordat de G7-top weer aanving. Macron benadrukte de historisch sterke band tussen Rusland en Frankrijk, de Frans-Russische tandem – een nieuwe variant op de Europese integratie van de ‘Frans-Duitse tandem’. Met deze band bedoelt Macron hopelijk niet Napoleons ‘staatsbezoekje’ aan Rusland.

Beide landen zijn van mening dat ze elkaar nodig hebben. Europa heeft Rusland nodig en andersom. Poetin roept het al jaren. Om als continent te kunnen opboksen tegen de Amerikanen en de Chinese reus moeten de economische banden worden aangehaald tussen Rusland en Europa/EU.

Macron ziet dit gelukkig in, ook al is het waarschijnlijk een opportunistische zet van zijn kant. Macron staat er slecht voor in de peilingen dus hij moet ‘iets’ kunnen beloven of bewerkstelligen.

Tijdens het gesprek tussen de twee presidenten benadrukte Poetin nogmaals dat Rusland, het hele land, Europese culturele ruimte is. De samenwerking tussen Rusland en de rest van Europa is noodzakelijk, mocht het continent zich in toekomst nog willen zien als het centrum van de beschaving.

Macron acht het nodig dat de banden worden aangehaald. Of het nu gaat om klimaat, handel of terrorisme. Er moet een vorm van samenwerking komen. Naar de precieze inhoud kunnen we alleen gissen.

Een samenwerking tussen de EU en Rusland lijkt er niet in te zitten op de korte termijn. Nord Stream 2 wordt door de EU van alle kanten geboycot, laat staan dat een nog grootschaliger economisch pact wordt geaccepteerd.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld