De VVD in de Eerste Kamer gaat voor de dwangwet voor asielopvang stemmen. Het kan bijna niet anders of VVD-leider Yeşilgöz gaat de EK-fractie de komende dagen ‘keihard aanpakken’.

Door: Ton Nijhof

Als Kamerlid wilde ze tuig al keihard aanpakken, als Minister van J & V zóu ze dat gaan doen (wat nog niet erg lukt) en nu zal ze wel moeten. Want dat de VVD Senaatsfractie als het ware oppositie voert tegen de eigen partij is natuurlijk dodelijk voor die bitterballenclub en Yeşilgöz in het bijzonder. Zoals het er nu uitziet zullen de peilingen bepalend zijn voor het lot van de VVD-leider. Zelfs Sigrid Kaag kon haar D66 niet zo snel naar de gallemiezen helpen en die had daar toch wel héél hard op gestudeerd aan een universiteit als Oxford, Cambridge of Exeter.

Roel Wijnants / Flickr

Yesilgöz verkondigde eerder op de dag zelfs dat ze niet tégen de spreidingswet is: “Idealiter willen we eerst de instroom beperken en dan pas de spreidingswet”. Daarop probeerde VVD-fractieleider in de Eerste Kamer Schippers nog wat van de partij-inboedel te redden door ook te verklaren dat haar fractie niet tegen de wet is, maar eigenlijk eerst maatregelen wil om de instroom te beperken. Dat die er nog niet zijn, vindt Schippers evenwel geen bezwaar en haar club gaat dus in de Senaat instemmen met de ‘spreidingswet’ van partijgenoot (!) Van den Burg.

Mensenhandelaren

De spreidingswet van Van den Burg is een onding wat ons land meer kwaad dan goed doet. Sinds jaar en dag gijzelt een gilde van mensenhandelaren het debat en wordt werkelijk niets geschuwd; beelden van verdronken kinderen met de impliciete boodschap “dit is úw schuld”. Werkelijk alles wordt schaamteloos uit de kast getrokken om de publieke opinie te beïnvloeden en de inkomstenstroom van ‘vluchtelingenwerkers’ op peil te houden. COA-directieleden laten zich inmiddels in luxe limousines rondrijden en vestigingsmanagers van Vluchtelingenwerk worden meer dan vorstelijk beloond; beter zelfs dan een vestigingsmanager van Albert Heijn. Terwijl die laatste toch wat harder werkt en meer verantwoordelijkheid draagt. Maar goed: de schatkist staat garant voor subsidieslurpers.

Rechtstatelijk?

De gewone burger, die het belastinggeld om de schatkist gevuld te houden gedwongen moet afstaan, krijgt als dank economische vluchtelingen met een totaal on-inpasbare cultuur als buren en moet z’n kinderen escorteren naar school, want anders zijn ze hun zakgeld en schoenen kwijt aan deze culturele verrijking. De belastingbetaler zag de kansen op een huis voor de eigen kinderen in een veilige buurt en een ordentelijk functionerende maatschappij al opgaan in rook, en ziet nu de VVD voor nóg meer exotische parels in hun buurt stemmen. Ergens achter in de zaal vraagt iemand of hier niet de ‘rechtsstatelijkheid’ in het geding is?

Voor degenen met wat los-vast kontakten in de VVD-achterban is het na een rondje email volstrekt helder: de VVD is bezig met politieke zelfmoord onder Yeşilgöz. Het arme mensje staat volledig in haar hemd en de VVD-fractieleider in de Senaat poetste dat er flink in. De dagen van Dilan Yeşilgöz zijn geteld bij de VVD. Edith Schipper zag het en constateerde dat het zo wel goed was. Eerst al het geschutter rond ‘gedogen of deelnemen’ in een eventueel kabinet en nu weer het zwalken met de spreidingswet: de VVD is van binnenuit vakkundig afgebroken door een infiltrant uit de SP.

Een nieuw kabinet overigens, zal de spreidingswet net zo hard weer intrekken: de plaatsing van vluchtelingen en dergelijke is van oudsher een zaak van de Gemeenten, niet van het Rijk. Daarmee is de politieke carrière van Van den Burg ook ten einde overigens.

Informatie

De vraag is nu of en hoe de (in) formatie verder zal verlopen. Yeşilgöz heeft zichzelf politiek compleet gediskwalificeerd en is door de onderhandelaars amper nog serieus te nemen. Want wie is (of wordt) nu de baas bij de VVD? De kans dat dit Yeşilgöz is kan gerust als mager worden getaxeerd, terwijl je voor onderhandelingen over nota bene politieke samenwerking daarover toch wel enige zekerheid wilt hebben. Zekerheid die Yeşilgöz en haar VVD niet meer kunnen geven…


Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.

.

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld