In April schreef ik al over het voorgenomen AZC aan de Parkweg in Enschede. Hoe het COA omgaat met asbest, de afspraken en regels en hoe B&W van Enschede aan het lijntje werd gehouden.

Door: Erwin Versteeg

Boterzachte afspraken

De noodopvang gaat dicht belooft Arjen Kampman. Als het echter klopt dat in de bestuursovereenkomst staat dat; de noodopvang in gebruik blijft, totdat er een reguliere locatie voor 550 vreemdelingen in Enschede is geopend.

Dan zijn het boterzachte afspraken en zal de wethouder straks gewoon weer beargumenteren waarom B&W toch de noodopvang in stand moet houden. En zullen er dubbele opbrengsten zijn voor de slimme ondernemer Jan van Eck.

Op basis van het verleden kun je verwachten dat B&W ‘de inspanningsverplichting’ van het COA niet hard gaan spelen. Terwijl alle betrokken vooraf op de klompen al konden aanvoelen dat je asbest niet zomaar onder het tapijt kunt vegen.

Doch dat zal niet de enige reden zijn, misschien zal het zelfs nooit als argument worden gebruikt. Maar op basis van informatie is duidelijk dat er een nieuwe ‘asbestsanering’ ronde wordt gedaan.

Het zal dan ook wel weer politiek gedraai opleveren op kosten van de belastingbetaler. Het COA geeft dit belastinggeld uit, het B&W Enschede heeft geen ‘ballen’, verantwoordelijke ambtenaren nemen geen verantwoordelijkheid en de ondernemer (Jan van Eck) kan nog wat extra geld verdienen.

Wie is Jan van Eck

Jan van Eck is een hardwerkende, self-made ondernemer. En in de gemeente Enschede heeft Jan van Eck een mooie cash-cow gevonden.

De beste man investeerde in Enschede vooral in (oude) gebouwen en een goede infrastructuur. Daarnaast is hij eigenaar van tal van andere aan de evenementenbranche gelieerde bedrijfjes.

Bij deze bedrijven is ook betrokken Marten Foppen. Marten Foppen is niet geheel onomstreden. In 2017 werd hij na malversaties ontslagen als directeur van het Spoorwegmuseum.

Een parallel die ik wil maken is echter een andere. En wel naar een andere self-made ondernemer. Dit is Hennie van der Most. Ook Hennie van der Most kocht oude bedrijfspanden op en bouwde deze om tot horeca- en amusementsgelegenheden. Ook Hennie van der Most verdiende aan opvang vluchtelingen. En ook Hennie van der Most verdiende dubbel.

Zijn speelstad Oranje – een attractiepark dat een vakantiedorp had met 250 vakantiehuisjes – sloot na jarenlange financiële problemen in 2014 een deal met het COA.

Nu suggereer ik niet dat Jan van Eck gedreven is door financiële problemen. Zijn cash-cow heeft de laatste jaren immers al vele miljoenen opgeleverd.

Waar Hennie van der Most zijn COA-deal destijds typeerde als ‘een geschenk uit de hemel’. Hanteert Jan van Eck al jaren een tekst ‘alle zegen komt van boven’. Wellicht tevens een verwijzing naar de verdiepingen van het Enschedese stadhuis.

Er zijn echter nog wat andere parallellen.

Verkoop speelstad Oranje

Na drie potentiële eigenaren te hebben gedumpt verkocht Hennie van der Most zijn speelstad in 2021 aan vastgoedhandelaar Amresh Bajnath.

Hij wilde – in tegenstelling tot de gedumpte potentiële kopers – weer asielzoekers huisvesten in de vakantiewoningen naast Speelstad Oranje. Onder druk van de inwoners werd echter een nieuw AZC op die plek geweigerd. Een jaar later werd er vervolgens een juridische strijd gevoerd over de opvang van Oekraïners.

Tot op heden houdt de politiek daar – onder druk van de inwoners in Oranje – voet bij stuk. En is er nog geen nieuwe bestemming voor speelstad Oranje. In tussentijd kocht de ondernemer Jan van Eck Kalkar Wunderland van Hennie van der Most.

Lijkt het er dus op dat Enschede niet het laatste kunstje was van Jan van Eck. Terwijl er ook voor Airport Twente weer kansen zijn.

De keuze wordt dus…

In Midden-Drenthe heeft het B&W gekozen voor het dorpje Oranje. De vraag is nu, heeft het Enschedese college de ballen om voor ons dorp Lonneker te kiezen.

Heeft het Enschedese college überhaupt door dat er inmiddels een andere politieke wind waait. Een andere politieke wind waarbij er door de verschillende gemeenten reeds wordt gekozen voor de eigen inwoners.

Durft het Enschedese college voor een gezond zakelijke oplossing te kiezen waarbij er – in tegenstelling tot Gert Jan Ardesch – niet een ondernemer de vernietiging in wordt geholpen.

Of gooit dit Enschedese college wederom het geld over de balk en kijkt het wederom in de richting van Den Haag….. Durft het college de keuze aan en dwingt het Den Haag om haast te maken met de strengste asielregels ooit waardoor asielzoekers nu al worden afgeschrikt.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!

——————————

Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld