Dit is een artikel van Olli Salvatore

Wie hoopt dat de coronacrisis binnen een paar maanden bezworen is zal spoedig een illusie armer zijn. Na verschillende experts te hebben beluisterd ben ik tot de slotsom gekomen dat dit venijnige virus minstens tot 2021 de mensheid zal blijven geselen… Zeker bij gebrek aan een vaccin.

Wat is de waarde van het “heugelijke” nieuws uit China dat er de laatste dagen geen nieuwe besmettingen meer zijn bijgekomen als tegelijk Kim Jong-Un van Noord-Korea openlijk verklaart dat het virus onder zijn bevolking een humanitaire ramp gaat aanrichten?

Bovendien schijnt de opflakkering in Noord-Italië te wijten te zijn aan een veel sterkere, gemuteerde variant van het virus dat het eerst de kop op stak in Wuhan. Dat verklaart waarom het dodencijfer  in de Laars van Italië dat van China heeft overstegen.

De cluster van besmettingen die inmiddels in het Spaanse Madrid is opgedoken lijkt nog dodelijker te zijn dan die van Lombardije en voorspelt weinig goeds voor wat mogelijk ons hier nog te wachten staat…

Nog dodelijker voor de wereldhandel

Zo mogelijk nog dodelijker dan voor mensen is dit virus voor onze wereldwijde economie die abrupt tot stilstand is gekomen. Als eerste ging de horeca voor de bijl, gevolgd door de detailhandel en de luchtvaartsector. Alle evenementen van groot tot klein worden massaal afgelast. Zelfs Eurosong, voor het eerst in haar bestaan. En allicht ook de Olympische Spelen van Tokio.

Daar is zoveel geld mee gemoeid dat de organisatoren wellicht beschikken over de juiste info (nog niet medegedeeld aan de bevolking om niet teveel paniek te zaaien), namelijk dat de huidige situatie ongetwijfeld zal blijven duren voor een zéér lange periode… Langer dan we ons kunnen voorstellen…

Vergeleken bij de financiële crisis die ons te wachten staat (en zich nu al aftekent) zal de medische crisis die ons momenteel uit onze slaap houdt slechts een akelig fenomeen lijken en niets meer. Uiteindelijk valt immers te vrezen dat er meer mensen vroeger zullen komen te sterven door ontbering en bittere armoede dan aan een opstoot van het virus zelf.

In perspectief geplaatst

Als je het nuchter in perspectief bekijkt: Jaarlijks gaan (wereldwijd) zo’n 150 miljoen mensen dood aan luchtwegaandoeningen terwijl het coronavirus tot dusver zo’n 13.000 mensen onderuit haalde. We mogen amper nog buiten komen omdat er een virus rondwaart, zo luidt de boodschap… OK, maar mogen we in het vervolg dan ook niet meer buitenkomen om ons in het veel dodelijker verkeer te begeven?

Aan verkeersongelukken gaan jaarlijks globaal gezien immers zo’n 15 miljoen mensen dood… Iedere dode veroorzaakt door corona is er één teveel en sterk te betreuren -uiteraard- maar we mogen niet uit het oog verliezen dat de meeste slachtoffers rond de tachtig waren en al danig verzwakt door onderliggende ziektes en aandoeningen.

Donald Trump denkt er net zo over en overweegt de lockdown binnenkort weer op te heffen zodat de economie weer kan herleven. ‘Het virus gaat bij ons misschien 50.000 mensenlevens kosten’, aldus de president, ’toegegeven, dat is veel, maar er sterven meer mensen in het verkeer. De remedie mag niet erger zijn dan de ziekte zelf…’

Als een terminale kankerpatiënt komt te overlijden door corona, moeten we die dan registreren als coronadode of als kankerdode die slechts door besmet te raken met het virus een paar weken vroeger de pijp uit ging?

Het gros van de kinderen en jongvolwassenen lijkt niet in het minst last te hebben van het virus en van de volwassenen die het wel krijgen hoeft het merendeel enkel flink uit te zieken en is men daarna hersteld. Zo bouwt men immuniteit op, althans die indruk heb ik.

“Ophokplicht” moordend voor economie

Zolang deze ophokplicht voor mensen (die tot in het oneindige kan worden verlengd) voortduurt blijft het virus rondwaren en de crisis aanhouden met als meest rampzalige neveneffect dat de economie onherstelbare schade oploopt.

Mensen durven niets meer te consumeren omdat ons wordt voorgespiegeld dat we er allemaal aan dood kunnen gaan. Behalve dan toiletrollen en droge voeding, uit vrees voor geplunderde winkelrekken. ‘Niet-essentiële producten’ worden bovendien niet meer geproduceerd omdat de arbeiders verplicht thuis worden gehouden, voor minstens vier opeenvolgende maanden zoals het er nu naar uitziet.

Met deze wurgende maatregelen kunnen we niet anders dan afstevenen op een totale ondergang van de wereldeconomie. Bedrijven die willen overleven zullen in nog rapper tempo overschakelen op automatisering en robotisering, want wat heb je aan personeel dat om de zoveel tijd dreigt uit te vallen door ziekte of quarantaine?

Kleine en middelgrote bedrijven die zich deze ingrijpende transitie naar A.I. systemen niet kunnen veroorloven zullen gegarandeerd overkop gaan en al hun arbeiders komen zonder werk te zitten.

Het Basisinkomen als Mensenrecht

In 2018 publiceerde ik mijn boek Het Basisinkomen als Mensenrecht waarin ik dit doemscenario voorspelde en de overheden van deze wereld de aanbeveling deed om zo snel als mogelijk het universeel basisinkomen in te voeren.

Alleen zo kan een financiële omvang van dergelijke omvang worden opgevangen. De vraag van één miljoen natuurlijk was waar het geld om dat basisinkomen te kunnen betalen vandaan moet komen? In mijn essay leg ik uit dat dit dient te gebeuren met de opbrengst die robots genereren in onze plaats. (Met robots bedoel ik in de breedste zin van het woord: automatische processen).

Destijds (amper 2 jaar geleden dus) kon mijn idee rekenen op weinig bijval uit politieke hoek: Het werd afgedaan als het utopisch fantasietje van een wensdenker dat toch nooit genoeg draagvlak zou vinden om te worden ingevoerd.

Anno 2020, nu de coronacrisis in alle hevigheid woedt en economische schokgolven door de wereld stuurt, liggen de kaarten anders…

Andrew Yang

Tot voor kort was ene Andrew Yang in de VS een democratische presidentskandidaat die de voorverkiezingen wilde winnen. De kern van zijn programma was precies de invoering van het basisinkomen voor alle Amerikanen. Zijn boodschap werd niet goed begrepen en sloeg niet aan en nadat hij zag dat Joe Biden en Bernie Sanders meer kiezers wisten te overtuigen trok hij zich terug uit de race naar Het Witte Huis.

Iets te vroeg, zo blijkt nu. Had hij zijn beslissing uitgesteld tot het hoogtepunt van de coronacrisis dan hadden zijn kansen op de nominatie nog torenhoog kunnen toenemen, nu het virus ook het merendeel der Amerikanen van de werkvloer (en de beursvloer) heeft verjaagd.

De zorg waar de doorsnee Amerikaan binnenkort zijn inkomen vandaan gaat halen neemt hand over hand toe. De zittende president Trump (die in herverkiezingsmodus zit) heeft dit slim ingezien en in samenspraak met zijn minister van Financiën beslist om elke Amerikaan zeer spoedig een cheque van 1.000 US Dollar te sturen, zomaar -zonder voorwaarden- zodat er geld in curculatie blijft en de economie een reddingsboei wordt toegeworpen.

Ook Boris Johnson overweegt Basisinkomen

‘Helikoptergeld’ noemen ze het vooralsnog in de VS maar Andrew Yang en zijn team -die te vroeg de handdoek in de ring gooiden- azen nu op ‘eerherstel’ en hebben Trump al hun hulp aangeboden om samen hun schouders te zetten onder de introductie van het basisinkomen als de huidige noodtoestand van kracht blijft.

Ook het Groot-Brittannië onder premier Boris Johnson overweegt de invoering van een (tijdelijk) basisinkomen als noodmaatregel. Als deze twee politieke zwaargewichten hiertoe al besluiten, dan zal het niet lang duren vooraleer hun precedent navolging zal krijgen elders in de westerse wereld.

Nieuw verkiezingsthema voor FvD en PVV ?

Gaan de partijen Forum voor Democratie en de PVV Mark Rutte de kans laten om in eigen naam het basisinkomen te introduceren in Nederland of gaan ze -als ze bij de pinken zijn- zélf het basisinkomen gaan propageren als redmiddel voor het volk dat het water nu al aan de lippen staat?

Natuurlijk dienen aan de toekenning strike voorwaarden verbonden te zijn en is dit “gratis geld” niet weggelegd voor nieuwkomers die via een sluiproute en met een waterpijp in de rugzak het land binnen komen gemarcheerd. Een grondige kennis van de taal en cultuur na een geslaagd inburgeringsexamen en een gemeend respect voor de wetten en regels van het land zijn een minimumvereiste.

Om te vernemen hoe we ons dat basisinkomen het best kunnen voorstellen en eigen maken, roep ik alle Fvd en PVV mandatarissen, -stemmers en -sympathisanten op om zich te verdiepen in de lectuur van mijn boek Het Basisinkomen als Mensenrecht dat bij Bol.com kan worden besteld zonder verzendingskosten! Of om op z’n minst een bezoekje te brengen aan de website van de Basisbeweging die alle aandacht en steun verdient!

Dossierkennis en een goede voorbereiding gaan immers boven alles!

Olli Salvatore

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld