Dit is een artikel van Olli Salvatore

In 2017 verscheen in Nederland een roman die de lezer een blik gunt in een huiveringwekkende toekomst waarin een elite -die achter de schermen de wereld regeert- heeft beslist dat ‘de mens’ heeft afgedaan.

De werkende klasse is overbodig geworden wegens te duur, te opstandig, te vaak ziek en bovendien: Te vervuilend voor dit Aards paradijs dat de elite alleen voor zichzelf wil.

De elite plaatst de Homo Sapiens in een open gevangenis genaamd Smart Citywaarin de burgers die nu een slavenstatus hebben de klok rond in de gaten worden gehouden met drones en AI surveillance en waarbij ze constant in hun bewegingsvrijheid worden beperkt door hun smartphones te traceren.

Doorgaans staan ze onder huisarrest. Parken en bossen -de groene longen van de planeet- worden ‘Verboden Districten’ (alleen toegankelijk voor de elite) waar de gewone mensen niet meer mogen samenkomen.

Einde van de gewone economie

De economie is grotendeels overgenomen door het nieuwe schepsel waarmee de onaantastbare machthebbers de aardbewoners willen ‘omvolken’: Robo Sapiens‘, een superieure cyborg-versie van de mens die is geprogrammeerd om de elite op haar wenken te bedienen en als in een politiestaat de geknechte Home Sapiens moet onderdrukken.

Het enige wat ‘de mens’ nog mag is gedwee instructies opvolgen, honger lijden, onbetaalde slavenarbeid verrichten en een vroege dood sterven. De elite verzekert zichzelf van een lang leven dankzij een duur medicijn waar de gewone mensen geen beschikking over krijgen.

Alle pleziertjes die vroeger het leven konden veraangenamen worden verboden: Roken, alcohol drinken, het eten van vlees, intimiteit. Alle cash geld is afgeschaft. De mensen die er uit wanhoop niet toe overgaan zelfmoord te plegen moeten zien te overleven op een dagelijks rantsoen van insecten, die ze zelf niet kunnen bemachtigen want winkels en supermarkten bestaan niet meer in Smart City.

De eetbare insecten worden massaal gekweekt in reusachtige zeppelins die boven de stad zweven en onbereikbaar zijn voor de mensen. Als ze na een dag van zware slavenarbeid thuiskomen in hun tiny houses (opeengestapelde wooncontainers) wordt hun dagelijkse portie meelwormen of sprinkhanen hen geleverd door drones via hun tralievenster.

Flash Forward: De coronacrisis

Ik zou veel meer kunnen vertellen over deze roman, maar we verlaten nu even het verhaal om stil te staan bij de coronacrisis die we nu met z’n allen doormaken en onwerkelijk lijkt vergeleken met het luxeleven dat we tot voor kort leidden: Een rijkgeschakeerde afwisseling van werken, feesten, winkelen en elkaar beminnen heeft plaats gemaakt voor een ijskoud monotoon bestaan waarin ‘social distancing’ en huisarrest de regel zijn.

Het is de meeste mensen verboden te gaan werken en uit angst elkaar te besmetten behoort intimiteit nu gaandeweg tot het verleden. Politiediensten zetten massaal drones in om het gedrag van mensen voortdurend te bespioneren en te corrigeren. De mensen die aanvankelijk nog werden toegelaten tot parken en bossen worden daar nu uit verjaagd omdat dit beschouwd wordt als ‘gevaarlijke samenscholingen’.

Sinds het uitbreken van de crisis gaan steeds meer landen er toe over om gebruikers van smartphones te traceren via hun toestellen, zogezegd om te voorkomen dat teveel mensen tegelijk elkaars gezelschap opzoeken.

Het opgelegde huisarrest dreigt voortdurend te worden verlengd want naar verwachting zal het virus zich de eerstvolgende maanden (jaren?) niet laten temmen.

Het virus doodt voornamelijk de ouderen en zwakkeren, net zoals het gifgas in de concentratiekampen dat deed (zodat alleen de sterkste mensen overbleven die naderhand konden worden ingezet voor slavenarbeid).

Peperduur vaccin

Er is voorlopig nog geen vaccin beschikbaar maar de voorspelling is dat als het eenmaal wordt ontdekt, het zo duur zal zijn in aanschaf dat alleen de elite het zich zal kunnen veroorloven om zich te beschermen tegen een te vroege dood.

Artsen wijzen er op dat rokers sneller doodgaan aan het virus. Dit zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat het gebruik van tabak nog sneller aan banden zal worden gelegd, zodat de ‘gezonde elite’ deze vervuilende lucht niet meer hoeft in te ademen.

In Hongkong is men er ondertussen toe over gegaan ieder alcoholverbruik te verbiedenvanuit de gedachte dat dronken of benevelde mensen sneller overgaan tot knuffelen en omhelzen, hetgeen de verspreiding van het virus immers in de hand werkt…

Door het uitvallen van arbeidskrachten wordt steeds vaker een beroep gedaan op robots en automatisering… Mensen zijn uit angst voor besmetting zo bang geworden voor vreemden dat daten niet meer gebeurt en er dus ook geen nieuwe relaties meer ontstaan… Een drastische afname van het aantal geboortes als gevolg daarvan, in combinatie met een hoger sterftecijfer door de pandemie zal de totale wereldbevolking verder uitdunnen.

Golf van zelfmoorden

De verwachte economische en financiële crisis die een lange wereldwijde lockdown ons in het vooruitzicht stelt zal naast het wurgende sociale isolement de mensen ook een enorm banenverlies gaan opleveren die de meesten van hen tot zelfmoord zal drijven. En niet alleen de behoeftigen: In Duitsland heeft een minister van Financiën zoveel angst gekregen voor dit toekomstbeeld door de coronacrisis dat hij zelfmoord pleegde door zich  voor een trein te gooien…!

In de roman Robo Sapiens verloopt alle verkeer door middel van auto’s, taxi’s, trucks, bussen, treinen en trams die allemaal zelfrijdend zijn. In Europa alleen al werken vandaag zo’n zes miljoen mensen als chauffeur van één van dit type voertuigen.

Nu de overheid ons voor de komende maanden alle niet-essentiële verplaatsingen heeft verboden (en iedereen die zich daar niet aan houdt zwaar beboet) zijn onze anders zo drukke straten en snelwegen ideaal terrein voor fabrikanten om meer proefritten met zelfrijdende auto’s te organiseren.

Eens de zelfrijdende auto groen licht krijgt van de autoriteiten, dan zullen op slag zes miljoen Europeanen van hun job worden beroofd, los van alle economische vooruitzichten.

Het einde van cash geld

Inmiddels heeft de pandemie ook gezorgd voor een ander bijverschijnsel dat in Robo Sapiens al is gerealiseerd: Het uitbannen van cash geld. Zowel China, de Verenigde Staten alsook andere landen zijn van mening dat bankbiljetten drager zijn van het virus en daarom beter kunnen worden afgeschaft…

En reken maar dat de allergrootste geldcrisis ooit die nu op ons af komt (en de Grote Depressie van vorige eeuw in de schaduw zal stellen) de meeste huizenbezitters uit acute geldnood zal dwingen hun huis te verkopen en in te ruilen voor een tiny house of wooncontainer waar de hoofdpersoon van Robo Sapiens moet zien in te overleven.

Met welk doel?

De superrijken en oligarchen gaan deze planeet voor zichzelf opeisen nu ze hebben ontdekt dat de Aarde te lijden heeft onder de overbevolking en grondstoffen steeds schaarser worden. Met de hulp van knappe koppen -denkers, technocraten en (klimaat)wetenschappers- wil deze elite van deze planeet opnieuw een Aards Paradijs maken met genoeg ademruimte en leefruimte voor zichzelf, waarbij de rest van de wereldbevolking stap voor stap wordt gereduceerd.

Als er één fenomeen zeer opvallend is in de huidige coronacrisis dan is het wel dat wetenschappers in de media de plaats hebben ingenomen van de politici en dat het volk zich massaal bereid heeft verklaard om blindelings al hun instructies op te volgen…

De multimiljardairs van deze wereld zien het vergaren van nog meer rijkdom als zinloos als dat zou leiden tot de uitputting en dus teloorgang van de planeet. Als de planeet vergaat, dan vergaan zij immers zelf ook en dat willen zij koste wat koste vermijden.

Wat haar betreft mag de economie dus grotendeels ten onder gaan als daarmee ook het merendeel van de mensheid ten onder gaat. Enorme werkloosheid, hongersnoden, onlusten en dus veel minder geboortes zullen als vanzelf leiden tot een bevolkingsafname. De weinige overgebleven taken zullen worden uitgevoerd door een leger van robots. Zoals een fabrikant het stelt: ‘Onze robots zijn nooit ziek en immuun voor virussen!’

Robotsoldaten en robocops (die geen voedsel of rusttijden nodig hebben) zullen met behulp van AI verhinderen dat de wanhopige mensen die sneller dood zullen gaan in opstand kunnen komen tegen de gefortuneerden die geen behoefte meer hebben aan handel drijven.

Massaproductie en handel houden de meeste mensen immers in leven, die met z’n allen vanwege hun ecologische voetafdruk een bedreiging vormen voor hun planeet. Nadat ze eerst de Aarde veroverd hebben willen de elitemensen vervolgens de rest van het heelal veroveren. Vandaar dat ze zoveel miljarden investeren in ruimtevaart.

Het is intussen bewezen dat gewone stervelingen niet gemaakt zijn voor een langer verblijf in de ruimte, laat staan om die te veroveren. Om die reden zal men in de toekomst eerder robots willen inzetten voor ruimtemissies, zoals hier te zien is.

Kortom, het einde van de Homo Sapiens is in zicht…  Een soort van transhumanisme zal er voor zorgen dat de elite deze teleurstellende Homo Sapiens plaats zal laten ruimen voor de Robo Sapiens, de ‘veredelde mens’ die beter dan de gewone mens van vlees en bloed opgewassen is om nieuwe horizonten te verkennen.

Hoe dat precies in z’n werk zal gaan, kan men lezen in de bloedstollende thrillerroman Robo Sapiens. Zo kan men de griezelige overeenkomsten ontdekken tussen dit fictieverhaal en de huidige COVID-19 pandemie die voor de ambitieuze elite de ideale omstandigheden heeft geschapen om haar agenda door te drukken…

Het boek is onder andere hier te bestellen bij Bol.com.

Olli Salvatore

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld