Dit is een artikel van Olli Salvatore

Naar aanleiding van de coronacrisis hebben de Chinese autoriteiten vele miljoenen bankbiljetten uit roulatie gehaald om ze zorgvuldig te desinfecteren én te vernietigen. Volgens hen mag worden aangenomen dat het papiergeld drager is van het virus en er zo de oorzaak van is dat het zich sneller kan verspreiden onder de bevolking.

Deze ‘wetenschap’ heeft de angst en weerzin voor cash geld ook aangewakkerd in andere delen van de wereld. In Amerika heeft de Federal Reserve om dezelfde reden miljoenen biljetten in haar kluizen opgestapeld. En in Nederland heeft de brancheorganisatie van supermarkten de overheid opgeroepen om contactloos betalen te verplichten.

Op een voorlichtingspagina van het journaal van de Belgische zender VRT is te lezen waarom ons wordt afgeraden met cash te betalen in de supermarkt:Het coronavirus wordt vooral verspreid door menselijk contact. Als je niet meer met cash geld betaalt, is er geen rechtstreeks contact meer tussen kassamedewerkers en de klanten.’

Dat er dan geen rechtstreeks contact meer is met de kassamedewerker is werkelijk de allergrootste onzin: Als ik ga winkelen en ik leg tien producten op de band dan neemt de kassamedewerker die één voor één op om ze in te scannen waarna ik ze in mijn boodschappentas stop om ze mee te nemen naar huis. Ik heb dus tien al dan niet in plastic verpakte etenswaren in huis waarop het virus (indien aanwezig) uren of dagen kan overleven en mij dus alsnog kan besmetten na de aanraking van de (eventueel besmette) winkelbediende…!

Hieruit valt af te leiden dat de oproep om finaal met cash geld te stoppen een drogreden aanvoert om ons allemaal in een cashloze maatschappij te dwingen!

In Scandinavië was men al langer gewonnen voor het idee en is cash inmiddels grotendeels uitgebannen. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer dit voorstel in wetten gaat worden gegoten om werkelijk te worden toegepast.

Als elke financiële transactie binnenkort digitaal verloopt dan zal de overheid -als ze dat wil- ons leven tot in de kleinste details in kaart kunnen brengen. In welk café we hebben uitgehangen bijvoorbeeld (eens de verplichte sluiting is opgeheven ten minste…), wat we daar precies hebben geconsumeerd en in welke hoeveelheden; in welk station we daarna zijn gaan tanken enzovoort…

Of dat goed of slecht valt te noemen laat ik buiten beschouwing, echter degenen die zich voor een totale capitulatie zullen moeten opmaken zijn de zwartwerker en de georganiseerde misdaad, die cryptocurrency als hun laatste toevlucht zien.

Wie momenteel nog stapels geld in z’n matras verstopt heeft zitten zal deze weldra allicht moeten inleveren of laten regulariseren…

Olli Salvatore auteur van Het Basisinkomen als Mensenrecht

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld