Dit is een artikel van Mat Herben

“Als Trump over water zou kunnen lopen, dan zouden zijn critici zeggen: ‘Zie je wel, hij kan niet zwemmen’.” Ik moet denken aan deze uitspraak van Amerikaanse Republikeinen, als ik de berichtgeving in de Nederlandse media volg over de Amerikaanse president. Het lijkt wel of iedereen zijn hekel aan deze ijdeltuit wil laten blijken, ook als dat ten koste gaat van de nuance, of zelfs de waarheid. Natuurlijk verdedigt Trump zijn eigen optreden, als hij China of de Wereldgezondheidsorganisatie de schuld geeft van het te laat in actie komen, maar daarmee verdedigt hij óók premier Rutte en het RIVM. Nederland verspeelde niet één maar twee maanden door te vertrouwen op de WHO.

Steeds vaker kom ik na onderzoek tot de conclusie dat er inderdaad veel ‘fake news’ is, waarvan alleen de lezers van de New York Times en de Washington Post smullen. Het zijn partijkranten van de Democraten geworden. Het is jammer dat in de media zoveel aandacht is voor de tegenstanders van Trump. Hun kritiek wordt als waarheid aangenomen – want Trump kan per definitie geen gelijk hebben – en soms zelfs in redactionele commentaren gesteund. Zoals de fabels dat Trump ingaat tegen zijn medische adviseurs en die gaat ontslaan, of dat hij schoonmaakmiddelen wil inspuiten. Als ik de bron raadpleeg, klopt er doorgaans niets van. Met knip- en plakwerk worden opmerkingen uit hun verband gehaald. Voor de blunders van de Democraten is daarentegen geen aandacht.

Trump: ‘racist en xenofoob’

Toen Trump al eind januari het vliegverkeer uit China verbood, was de wereld in New York te klein. Trump was een racist en uiteraard een xenofoob. Alle clichés kwamen voorbij. De EU was ook boos toen hij in maart het vliegverkeer uit Europa opschortte, terwijl de meeste EU-landen een week later zelf de grenzen sloten. Aan het ingrijpen van Trump hebben we te danken dat de situatie in Nederland niet nog erger is dan nu al het geval is. Trump haalt werkelijk alles uit de kast om de pandemie in te dammen, maar steeds staan de media klaar om er een draai aan te geven. Het bedrijfsleven wordt gedwongen om beademingsapparaten te maken. “Hij gaat export verbieden, America First toch?” Niet waar, Philips Amerika exporteert wereldwijd, ook naar Nederland. Trump stelde een ongekend steunpakket samen van meer dan tweeduizend miljard dollar, inclusief een cheque van 1200 dollar voor werklozen en ongekende steun voor medische en sociale voorzieningen. Daarover leest u nauwelijks iets in onze media, of het zou het relletje moeten zijn dat Trump zijn naam op de cheque wilde. Alsof Obama dat niet zou hebben gedaan.

“Amsterdam is ook geen Brabant.
Gelukkig maar.”

Nederlandse correspondenten, die nagenoeg allemaal in New York wonen, gaan natuurlijk prompt op zoek naar arme migranten die buiten de boot dreigen te vallen. Daar hebben de journalisten onder Obama acht jaar de tijd voor gehad, het ging deze mensen juist een stuk beter onder Trump, voordat corona alles veranderde. Het AD (28 april) interviewt een Nederlandse intensivist die werkt in New York en denkt dat hij op grond van zijn ervaring kan oordelen over de VS in het algemeen en de zorg in het bijzonder. Wat hij zegt, is ongetwijfeld waar. Maar de wereldstad New York – die een magneetwerking heeft op rijken en armen, op journalisten en migranten – is niet representatief voor de VS. Amsterdam is ook geen Brabant. Gelukkig maar (voor Brabant…).

Florida

Qua samenstelling van de bevolking lijkt New York (17 miljoen inwoners) veel op Florida (21 miljoen). Procentueel telt Florida méér ouderen, meer latino’s en zwarten. De inkomens zijn vergelijkbaar. Toch heeft Florida vergeleken met New York maar 5% van het aantal doden door corona. Florida heeft met 1100 doden ook veel minder slachtoffers dan Nederland (4566 op 28 april). Lees hier meer: https://www.foxnews.com/opinion/coronavirus-response-florida-new-york-results-compare-william-bennett-seth-leibsohn

In Florida stond bescherming van de ouderen voorop, werd de nationale reserve ingezet, werd getest, waren beschermingsmiddelen ingekocht, enz. Er was geen totale lockdown nodig.

Wij kunnen dus veel meer leren van de aanpak van de Republikeinse gouverneur DeSantis van Florida dan van de Democraat Cuomo van New York. Maar dat is een held omdat hij durft in te gaan tegen Trump. Veel gekker moet het niet worden.

Mat Herben

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld