Met het schorsen van betalingen aan de WHO, heeft de Amerikaanse president Trump zich opnieuw de woede op de hals gehaald van concurrente ‘wereldleiders’. In de verbolgen polonaise lopen Nederlandse derderangs journalisten en politici voorop, want ‘zo heurt het eigenlijk’. Nederland is een gidsland immers.

Trump heeft dinsdag j.l. de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie opgeschort. Het afgelopen jaar doneerden de Amerikanen maar liefst meer dan 500 miljoen euro aan dit VN-gerelateerde instituut. De VS zijn dan ook de grootste sponsors van de WHO, zoals zij dat ook voor de VN zijn. Trump is weinig gecharmeerd van de manier waarop door de WHO werd gehandeld en later gecommuniceerd over de coronapandemie. Hij stelt dat de WHO teveel oog heeft gehad voor de Chinese – internationale – belangen en veel minder aandacht aan de wereldgezondheid heeft besteed.

Sterk punt

Het moet worden gezegd dat Trump een sterk punt te pakken heeft. Een reconstructie van de feiten rond de uitbraak, maakt duidelijk dat de WHO directeur-generaal, de 55-jarige Tedros Adhanom Ghebreyesus (een Ethiopische microbioloog) een dubieuze rol heeft gespeeld. Op 30 december 2019 ziet de Chinese arts Ai Fen van het Wuhan Central Hospital een aantal foto’s van een patiënt met een zware longontsteking. Zij slaat daarop al snel alarm bij acht van haar collega’s. De Chinese autoriteiten nemen het rapport van de artsen in beslag en het negental wordt het zwijgen opgelegd. Pas op 20 januari maken de Chinese autoriteiten het rapport wereldkundig en naar blijkt is de ontdekster Ai Fen dan al een tijdje spoorloos verdwenen. Het heeft dus drie weken geduurd voordat de wereld zich kon prepareren (wat het overigens maar matigjes deed, vooral op grond van de WHO-rapporten) op de op handen zijnde pandemie.

Ghebreyesus: een onversneden communist

De WHO zag intussen nadrukkelijk af van de bevoegdheden om in China meer informatie te verzamelen dan Peking wilde verstrekken. Het is dan ook geen geheim dat de WHO al een tijdje aan de leiband van China – dat zelf jaarlijks een magere 65 miljoen dollar doneert – loopt. De reden is simpel: directeur-generaal Ghebreyesus van de WHO is een voormalig lid van een gewelddadige revolutionaire communistische partij in Ethiopië. Hem wordt onder andere verweten persoonlijk toezicht te hebben gehouden op de uitlevering van dissidenten. In 2017 kandideerde hij zich voor de topbaan bij de WHO. Zijn campagne draaide om ‘gezondheidszorg voor iedereen’. Sinds die tijd heeft de WHO ‘alle begrip’ voor één van de laatste communistische bolwerken.

Indien de persoonlijke politieke voorkeur van Ghebreyesus geen rol had gespeeld, zou de wereld waarschijnlijk evengoed last hebben gehad van het coronavirus, maar niet van een dramatische pandemie zoals nu het geval is. De WHO heeft nadrukkelijk gefaald in het vergaren van informatie en koos voor ondersteuning van de Chinese – communistische belangen. Trump heeft daarom groot gelijk dat hij het geld voor het kekke speelgoed van dit intellectuele schampschot voorlopig even in Amerikaanse zak houdt. Dat zouden meer landen moeten doen.

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld