Dit is het tweede deel van Frits Bosch’ artikel Leo Lucassen en Paul Scheffer strooien NRC-lezers zand in de ogen.

Paul Scheffer en de ‘Europese islam’

Scheffer, als hoogleraar verbonden aan de Tilburg Universiteit, is van hetzelfde laken een pak als Lucassen. Scheffer schrijft een wekelijkse column in NRC en richt zich op integratieproblematiek en islam. In zijn artikel “Olifantjes in het huis van de islam” (5-12-2018), meldt deze ex-communist en spijtoptant dat er initiatieven zijn tot vrijzinnigheid in de islam. Want de Duitse moslim prof. dr. Bassam Tibi, een Duitse politicoloog en cultuurfilosoof van Syrische afkomst en negen andere vrijzinnige moslims tekenden het ‘Initiatief tot een seculiere islam’. Het is dapper dat ze dit doen, want een dergelijk initiatief is levensgevaarlijk. Er zijn dodelijke fatwa’s uitgesproken voor mindere ‘vergrijpen’. Volgens Scheffer moeten we “beter kijken om die vrijzinnigheid te ontwaren”.

Je kunt kijken wat je wilt, maar het is (helaas) onzin. Tibi vluchtte in 1963 naar Duitsland en is sinds 1976 Duits staatsburger. Ja, er zijn inderdaad initiatieven zijn tot vrijzinnigheid in de islam. Ik ken ze en spreek met hen. Maar om een uiterst relevant voorbeeld te geven: Tibi zelf is erg pessimistisch geworden. Hij zegt in de petitie wat er zóu moeten gebeuren, niet dát het gebeurt. Blijkbaar heeft Scheffer het laatste werk van Tibi niet gelezen. Scheffer schrijft graag over de komst van een Europese islam, maar dezelfde Tibi (en vele arabisten met hem) ziet die helaas nog lang niet aan de horizon verschijnen. Tibi spreekt op 21 februari op de Universiteit Leiden. Dan gaan we het horen van deze favoriet van Scheffer. Het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, ‘Religieuze beleving van moslims in Nederland’ (07-06-18), ziet ook allerminst een Europese islam opkomen.

Het rapport

Dit rapport meldt onder meer dat moslims steeds religieuzer worden en zich afzonderen. Scheffer weet blijkbaar niet dat ex-moslims zeggen dat de moskeeën in de grote steden salafistischer worden. Burgemeester Femke Halsema heeft het er maar moeilijk mee en vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting. Voor Aboutaleb is dit geen probleem, want hij is al salafistisch zoals hij trots zegt. Oudere moslims remmen de jongeren af in hun drang tot fundamentalisme.

Oudere moslims hangen een soort gewone volksislam aan en weten van de Koran beperkt af. Jongeren gaan de Koran écht bestuderen en ontdekken dus dat IS de échte islam vertegenwoordigt. Prof Ruud Koopmans verbonden aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, doet regelmatig onderzoek onder moslims en ook hij ontwaart geen kentering. Hij wordt in Duitsland om zijn resultaten weggehoond en gediscrimineerd. Feiten en research worden niet geloofd en mogen niet gehoord worden. Het ontkenningskankergezwel in de Westerse wetenschappelijke wereld woekert heftig door.

Fataal wensdenken

Een Europese islam is het droombeeld van vele Westerse intellectuelen, maar ze vergissen zich. Ze leiden aan het ‘wishful thinking’-syndroom. Ze willen het niet weten, ze willen het niet zien, ze zijn er niet ontvankelijk voor, ze wenden hun hoofd af of ze steken het diep in de grond. Paul Cliteur zegt me dat onze so called intellectuelen en rechters niets weten over islam, maar dan ook “echt niets”. Ze nemen niet de moeite en die moeite willen ze doelbewust niet nemen. Want dan zou mogelijk kunnen blijken dat het geheel anders zit dan ze altijd beweerd hebben. En dat doet pijn; de ongelooflijke pijn van een demasqué. En ondetussen gaan de aanslagen gaan door, en door, en door, en door, en door en door.

Een Afghaanse terrorist die een aanslag wilde plegen op Wilders is voorgeleid. Hij heeft geen spijt wat hij heeft aangericht. Integendeel, het spijt hem dat de ellende niet veel groter was. Navrant is dat nog geen week na Scheffers hosanna-artikel een aanslag is gepleegd in Straatsburg, drie doden, twaalf gewonden, waarvan drie ernstig.

Hoogleraren worden ingehuurd om de maatschappij wetenschappelijk onderbouwd te informeren, niet om goedgelovige en goedbedoelende mensen op het verkeerde been te zetten, om ze voor te liegen. Hebt u ooit ooit enig schaamtegevoel ontwaard bij dit soort nepnieuws-journalisten en academici? Een zorgwekkende brainwashing vindt ook plaats bij onze kinderen, waar Theodor Holman over schrijft in zijn voortreffelijke columns. De kloof is helaas enorm; haast niet te overbruggen.
En met die deprimerende gedachte laat ik u achter.

Salaam, Shalom, Gezondheid en Wees Gegroet,

Frits Bosch, auteur van Wereld op een Keerpunt en Onbehagen bij de Elite.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld