Op 20 april zal Arno Wellens, samen met Sander Boon, bij DNZ spreken over de relatie tussen de ECB, de euro en het maatschappelijk onbehagen in de EU.
Zijn boodschap is onheilspellend: bij een nieuwe economische crisis, die we binnenkort kunnen verwachten, zullen we weinig instrumenten hebben om de crisis te dempen.
Hoe komt dit? Ik zal proberen het simpel uit te leggen.
Sinds 2014 print de ECB extra geld bij om ervoor te zorgen dat er voldoende inflatie is in de eurozone; wanneer er namelijk deflatie ontstaat (prijzen dalen i.p.v. stijgen) hebben consumenten geen reden meer om dingen nu te kopen (want in de toekomst zal alles toch goedkoper zijn), waardoor de economie in een depressie kan komen. In 2014 leek het erop dat we deflatie zouden kunnen krijgen, dus toen besloot de ECB tot dit beleid.
Omgekeerd geldt dat wanneer er geld wordt bijgedrukt (wat de ECB nu dus doet), de rente extreem zal dalen en de inflatie toeneemt, wat consumenten juist stimuleert om nu te kopen en te lenen, en minder te sparen. Dit jaagt de economie aan, en heeft er onder andere ook voor gezorgd dat de afgelopen jaren de huizenprijzen en de beurskoersen enorm omhoog zijn gegaan.
Dit beleid kun je kortstondig volhouden, maar zou je af moeten bouwen als het economisch goed gaat; de rente kan dan weer stijgen. Echter, ook in de afgelopen jaren, toen de economie enorm groeide, was de rente extreem laag; de rente zit nu tegen de 0% aan; oftewel lenen is nog steeds erg goedkoop en sparen levert niets op.
Het probleem is dat bij een komende economische crisis (die ongeveer 1x in de 10 jaar voorkomt), je de rente niet kan verlagen om de crisis te dempen. Immers, de rente is al 0 procent. Dit zal de crisis dus zwaarder maken en waarschijnlijk langer laten duren. Sterker nog; de extreem lage rente en de hoge huizenprijzen en beurskoersen kunnen de kans op een crisis juist vergroten, omdat de prijzen kunstmatig omhoog worden gestuwd door het ECB-beleid. Dit is exact de oorzaak geweest van de kredietcrisis die in 2007 plaatsvond; beleggingen bleken minder waard te zijn dan in de oververhitte markt het geval leek te zijn, waardoor banken enorme verliezen moesten nemen, wat voor een domino-effect zorgde van omvallende banken en overheden die deze banken moesten redden.
Aangezien de kredietcrisis in 2007 plaatsvond, en we inmiddels 12 jaren verder zijn, is de kans groot dat we binnenkort een nieuwe economische crisis kunnen verwachten, die we bijna niet zullen kunnen dempen. Tijd om, zoals Wellens ons al vaak waarschuwt, een eigen moestuin te beginnen?
Kijk meer terug over dit onderwerp bij Cafe Weltschmerz:
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.