Er gaat geen week voorbij of de VVD moet weer iets voor elkaar krijgen om op de voorpagina’s te verschijnen. De ene week zien we Mark Rutte praktisch een open sollicitatie houden voor een leuke functie binnen de EU, de andere week wordt Klaas Dijkhoff opgetrommeld om zogenaamd conservatieve praatjes te verkopen – met de nadruk op ‘verkopen’. Is dit nu het dilemma van de VVD geworden? Een spagaat tussen tussen trouw blijven aan haar conservatief-liberale gedachtegoed of meer en meer buigen voor het federale project van de EU.

Een paar weken geleden liet Mark Rutte maar weer eens zien dat hij toch wel een eurofiel was. Het kleine beetje hoop dat sommige mensen nog koesterden dat de heer Rutte nog een liberaal was werd definitief de das omgedaan. Al gaf hij zelf aan niet te denken aan een baan binnen de EU, kunnen we desalniettemin constateren dat naarmate de nieuwe vacatures in de buurt komen, hij steeds meer flirt met de EU. Conformeren aan de wensen en de opinie van de EU is een kunst die Rutte inmiddels als geen ander beheerst. Op 14 juli werd Hans van Baalen opgetrommeld om nog maar eens ‘harde’ woorden te spreken over Junckers stommel-actie van een paar dagen geleden. Was hij nou dronken, of had hij last van zijn rug? Het antwoord laat ik aan u over beste lezer. Van Baalen vertelde in een interview dat het tijd is voor een frisse, moderne wind. Iemand zonder fratsen. Wie dit moet zijn, vertelde de beste man niet. Duidelijk is wel dat de VVD stoere woorden durft te uiten om aan de kiezers te laten zien dat ze toch niet zomaar alles pikken omtrent de EU.

Zo is het ook met Klaas Dijkhoff: in een interview vertelde hij dat hij met betrekking tot de migratiekwestie alleen een regeling voor tijdelijk asiel wil in Nederland. Hiermee hekelt hij dus de huidige situatie, en geeft hij aan dat illegalen sneller terug moeten keren. Deze ‘harde woorden’ klinken echter als doodordinair opportunisme vanuit de VVD om zo de rechtse stemmers bij zich te houden. Deze tactiek heeft bij de laatste landelijke verkiezing ook geholpen om de VVD weer de grootste partij van het land te maken. Als we kijken naar het beleid van het kabinet moeten we echter constateren dat de VVD veel rechtse idealen teniet doen om goede sier te maken bij de EU. Dit is ook meteen het probleem van de VVD van nu: ze moeten kiezen tussen de oude partij-idealen of leuke functies bij de EU. Voorlopig ziet het eruit dat ze kiezen voor het laatste.

Lees meer:

https://politiek.tpo.nl/2017/11/17/uitverkoop-van-onze-samenleving/
https://politiek.tpo.nl/2016/06/15/wanhopige-doodsstrijd-democratie-uberhaupt/

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld