Deze week werd bekend dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zelfstandig met Pfizer heeft onderhandeld over de aankoop van 1,8 miljard doses van het vaccin tegen corona. De Europese Commissie weigert inzage te geven in deze deal.

Door: Ton Nijhof

De Europese Commissie wil niet openbaar maken hoeveel de EU precies heeft betaald voor deze deal met Pfizer. Verschillende Europarlementariërs hebben vragen gesteld aan de Commissie, maar die werden niet beantwoord. Deze zaak is opmerkelijk omdat de echtgenoot van Commissievoorzitter Von de Leyen sinds december 2020 medisch directeur is van het Amerikaanse biotechbedrijf Orgenesis dat gespecialiseerd is in cel- en gentherapieën. Orgenesis investeert tevens in de ontwikkeling van verschillende farmaceutische producten in het kader van de Covid-19 pandemie.

“Ich habe es nicht gewußt…”

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld door FvD-Kamerlid Van Houwelingen:

  1. Is de minister het met ons eens dat deze gang van zaken absoluut niet door de beugel kan?
  2. Hoe beoordeelt de minister dit gedrag en gaat de minister voorzitter Von der Leyen aanspreken op dit nieuws?
  3. De Europese Rekenkamer geen antwoord heeft gekregen op vragen om opheldering rond deze gang van zaken, kunnen wij dus van de minister verwachten dat zij Von der Leyen om opheldering gaat vragen?
  4. Is de minister ervan op de hoogte dat Von der Leyen weigerde inzage te geven in haar tekstberichten die ze naar de topman van BioNTech-Pfizer verstuurde? En dat de Europese Ombudsman dit als wanbestuur betitelde? Is de minister het eens met de beoordeling van de Ombudsman? Hoe beoordeelt de minister een dergelijke weigering van transparantie?
  5. Is de minister bereid om – eventueel in Europees verband – te pleiten voor een onderzoek naar de aanbesteding van deze vaccins?
  6. Is de minister het met ons eens dat de rol van Von der Leyen goed onderzocht moet worden omdat er uiteindelijk in mei 2021 een megacontract met BioNTech-Pfizer is getekend waar tientallen miljarden euro’s mee gemoeid zijn?

Die vragen zijn dus een beetje overbodig. Eerst moet de vraag worden beantwoord of mevrouw Von der Leyen er een beetje van op de hoogte is wat haar man zoal van werk doet. Als ze dat weet dan is de tweede vraag waarom juist zij de onderhandelingen met Pfizer voerde en niet een andere Commissaris, al was het om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Dat de Commissie weigert openheid van zaken te geven is een meer dan duidelijke aanwijzing dat het handelen van Von der Leyen eigenlijk niet door de beugel kan en dat de deal haar echtgenoot vermoedelijk een flinke bonus heeft opgeleverd.

Dat is geen machtsmisbruik meer; dat is diefstal met voorbedachte rade.

——————–

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, voorzitter van Stg. De Nieuwe Zuil, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld