Vanochtend vroeg kwam Kim Yong Un aan in Vladivostok, voor de eerste top met de Russische president. De Russische stad in het meest oostelijke puntje van Rusland krijgt de eer om de eerste top tussen Kim en Poetin te organiseren. De top zelf zal morgen plaatsvinden.
Ondanks dat de inhoud van het programma grotendeels geheim blijft, gaan er genoeg geruchten rond. De ontmoeting tussen deze leiders zal vermoedelijk gaan over de vastgelopen deëscalaties van spanningen rondom het Koreaanse schiereiland.
Vorig jaar was er al een baanbrekende top in Vietnam tussen Trump en Kim die eindigde met een diplomatieke doorbraak die eerdere Amerikaanse presidenten nog niet hadden bereikt. De tweede top tussen de twee liep uit op een impasse. De doorbraak van deze top was zo groot omdat het jaar ervoor de spanningen hoog opliepen mede door het getwitter van beide heren. Termen als Rocketman en Gangster waren om te gniffelen, maar de oplopende spanning was niet goed voor de hartslag van soja etende NPC-sneeuwvlokjes.
De vraag die nu vooral speelt is wat Poetin en Kim zullen bespreken. Vooral de VS zal dit met argusogen aanschouwen. Iedere stap naar betere banden tussen de twee landen wordt door chicken hawks in Washington als een provocatie gezien. Na geostrategische blunders in Syrië en oplopende spanningen met Iran zit de VS niet te wachten op nog een scheur in de globale hegemonie. Op het eigen continent heeft de VS namelijk ook al kopzorgen als het gaat om Venezuela.
En na de openbaring van het Mueller-rapport heeft de politieke elite al genoeg rommel om op te ruimen.
Waar Trump en Poetin hun relatie nog goed begonnen met de top in Helsinki, lijkt nu de stemming behoorlijk omgeslagen. In het boek War with Russia beschrijft de emeritus hoogleraar Stephen Cohen haarfijn hoe de VS in een nieuwe Koude Oorlog zit met de Russen. De kans op daadwerkelijke conflicten is vele malen groter dan in het vorige 45 jaar durende conflict. Al voordat de zwaar gedemoniseerde Poetin en Trump president waren was er sprake van een nieuwe Koude Oorlog.
In een recent artikel van Cohen beschrijft hij opnieuw de huidige tendens op dit gebied. Waar Cohen vanaf het begin al riep dat de Russia-Gate Hoax alleen maar zorgt voor escalatie tussen de grootmachten is zijn mening jarenlang ontkent door de gevestigde media. Vanwege spotnamen als Putinally en Putinversteher is Cohen weigeren de media om zijn expertise te delen met het publiek.
Het Mueller-rapport bevestigde definitief dat de gevestigde media 2 jaar lang een complottheorie verspreidden. CNN ziet echter door dit rapport juist een nieuwe connectie tussen Trump en Poetin. Het complotdenken omtrent Rusland zal niet stoppen, en CNN lijkt hard aan het werk te zijn om de spanningen tussen beide grootmachten alleen maar te verhogen.
Na de vele afwijzingen, beledigingen en demonisering van het Kremlin is het meer dan logisch dat Rusland nieuwe bondgenoten/handelspartners blijft zoeken. Van het Westen hoeven de Russen immers niet veel meer te verwachten. We zullen zien wat de Vladivostok-top zal brengen. Wellicht dat Poetin ook voor een doorbraak weet te zorgen – en de media met een mond vol tanden laat staan.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.