Voor Donald Trump is er geen goed woord over – althans, namens de mainstream media gesproken – en al helemaal niet over zijn economische ‘kennis’. Toch vallen de economische cijfers van Trump niet tegen. We zien echter ook dat hij daar, volgens de links-liberale media, geen credit voor mag nemen; die moet op het conto van Barack Obama worden geschreven. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie met 4.1%. De groei werd al voorspeld voor dit jaar, vanwege de belastingverlaging. Mede door de belastingverlaging zagen we dat de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen omhoog gingen. Dit zijn natuurlijk mooie cijfers voor Trump, helemaal wanneer we bedenken dat de midterm-verkiezingen over een kleine twee maanden zijn.
Trump laat zich sowieso steeds weer zien als een frisse wind binnen de internationale politiek. Na pogingen om de banden aan te halen met Rusland, is hij nu bezig met importheffingen op te leggen aan China – wat ertoe leidt dat er een ware handelsoorlog is ontstaan. Trump laat zien dat zijn America first-slogan niet alleen campagnepraat is. De economische verhoudingen worden op dit moment op scherp gezet. Amerika tracht economische klappen uit te delen aan China – de vraag is in hoeverre China hierin mee kan gaan. Veel Amerikaanse bedrijven zullen hun ‘intellectuele eigendommen’ naar alle verwachting terug halen naar Amerika. Volgens Trump maakt China al jaren misbruik van Amerikaans intellectueel eigendom. China sleept hier zelf grote winst uit, door haar eigen bedrijven te subsidiëren en buitenlandse concurrentie zwaar te belasten. De vraag die nu opdoemt, is in hoeverre de EU een kant gaat kiezen in deze handelsoorlog? Of zal de EU zich als neutraal terrein opstellen en het morele geweten van de wereld gaan spelen – waar we financieel uiteindelijk niks op vooruitgaan.
De binnenlandse economische cijfers van Trump liegen er niet om: neem bijvoorbeeld alleen al de maand mei, waarin er meer dan 200.000 banen bij kwamen. Banengroei was verwacht, maar de werkelijke omvang ervan overtrof alle verwachtingen. Krijgen we dit te lezen van de links-liberale media? Amper, en als het al voorbij komt wordt het zwaar gebagatelliseerd, of krijgt Obama simpelweg de credits.
Wat bijzonder opmerkelijk is. Aangezien Trump altijd wordt afgeschilderd als een oerdomme man, zou je verwachten dat de economie niet erg vooruit zou gaan. Je zou verwachten dat het dan juist slechter gaat, echter krijgt de ‘oerdomme’ president het toch voor elkaar zeer nette economische cijfers te halen. De S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen is voor het eerst sinds 1946 twaalf maanden lang niet gedaald. Sinds juli staat het werkloosheidspercentage op 3.9% – het laagste percentage sinds 2000. Het nationaal inkomen groeide met 2.3% in 2017 naar een hoogte van 19.000 dollar; harde cijfers die er niet om liegen. Wellicht tijd voor de media om Trump toch wat credits te geven? De optimisme-index van de NFIB schoot omhoog met de verkiezingswinst van Trump en blijft records verbreken. De NFIB is een lobby voor het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf. Het nationaal inkomen per inwoner is ruim 10% hoger dan hier in Nederland.
Dit wordt mede verklaard doordat de Trump de verwachting uitspreekt de regels te versoepelen voor bedrijven, terwijl onder Obama bedrijven enorm werden belast en vastgezet door bureaucratische wetgeving. Door deze hoop zijn bedrijven weer gaan investeren, wat een boost voor de economie oplevert. De belofte van Trump vervult zichzelf dus. De verlaging van de inkomstenbelasting – veelal zwaar bekritiseerd – werpt dus zijn vruchten af.
Niemand op de linkerflank had verwacht dat het MKB zo’n stijging zou geven aan de economie bij de verkiezing van Trump. Het economisch vertrouwen van de MKB-sector in de huidige president is dan ook een klap voor links Amerika, iets wat ze nog steeds niet erkennen. Het is natuurlijk nog te vroeg om nu al de vlaggen uit te hangen voor Trumps economische beleid, we weten immers niet wat de huidige geopolitieke en financiële koers met zich mee gaat brengen. Wel moet worden gezegd dat wat we continu krijgen voorgeschoteld door de NOS en haar ‘kwalitatieve’ berichtgeving over Amerika overduidelijk bepaald wordt door een pro-Democrat-visie. Hierdoor wordt men continu gevoed met het idee dat Trump het land naar de afgrond brengt, ook al spreken tot nu toe de cijfers deze suggestieve journalistiek tegen; je zou het haast ’tendentieus’ noemen. Als de cijfers de komende anderhalve maand blijven floreren, zal dit zeker een belangrijke invloed hebben voor de midterm-verkiezingen. Tot die tijd houden we de ontwikkelingen in de VS nauwlettend in de gaten.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.