Het standpunt van BVNL is duidelijk: Stop de voorrang voor statushouders, onze eigen mensen eerst! Toch blijven sommige partijen de waarheid verdraaien.
Door: Erwin Versteeg
De Enschedese wethouder Kampman heeft gelijk – deze raadsleden zijn hypocriet! Zo beweert Overink (BBE) – die in het verleden de bevoordeling nog erkende – nu doodleuk: “Statushouders hebben helemaal geen voorrang op anderen.” Het is dus simpelweg onwaar.
In het bericht wordt gesproken over een brief. Nu is de procedure bij het versturen van brieven door het college van B&W, dat deze worden gepubliceerd in wat wordt genoemd de stukkenstroom.
Op moment van schrijven en publiceren van deze column zat daar geen brief in. Daarom heb ik het moeten doen met wat is verschenen op het internet [ 1 ] [ 2 ] en de vragen zoals door BBE op zijn facebook [ 1 ] [ 2 ] gedeeld zijn gedeeld.
Wethouder Kampman ondertekende samen met 16 G40-gemeenten een reactie op de nieuwe plannen van minister Mona Keijzer (BBB). Hierin stellen zij dat gemeenten wél verplicht blijven om statushouders te huisvesten, maar dat dit zonder voorrang ‘onuitvoerbaar’ zou worden.
Wat ze daarbij vergeten te zeggen:
– Sinds 2017 is voorrang voor statushouders niet wettelijk verplicht.
– Gemeenten en corporaties kiezen er zelf voor om via prestatieafspraken tóch voorrang te geven.
– BBE, VVD en PVV hebben dit jarenlang gesteund en weggekeken, moties van ons weggestemd – en durven nu te ontkennen dat de voorrang bestaat. Hypocriet!
Ondertussen gooit PVV-minister Faber er nog een schepje bovenop: € 30.000 per statushouder (!) als ‘beloning’ voor gemeenten die hen huisvesten. Absurd!
Stel je voor dat we dit bedrag enkel zouden geven aan tweede generatie Nederlandse gezinnen of kinderen van deze twee generatie Nederlandse gezinnen. Jonge Nederlandse starters dus. De reacties zouden niet te overzien zijn!
De G40 is niets meer dan een netwerk van bestuurders die zichzelf belangrijk vinden. De G40 heeft geen democratisch mandaat en hoeft geen verantwoording af te leggen aan de inwoners.
Maar wél invloed op beleid en lobby’s richting Den Haag. En dat terwijl gemeenteraden de échte vertegenwoordigers van de bevolking zijn.
En ik zeg uitdrukkelijk échte vertegenwoordigers. Raadsleden die tevens het B&W van de gemeente hebben gekozen. Raadsleden die het hoogte orgaan zijn in de gemeente en als belangrijkste taak hebben: het controleren van B&W van hun gemeente.
Het zijn ook deze gemeenteraden die de inwoners vertegenwoordigen van hun stad. Ze zijn kaderstellend en stellen vervolgens het beleid vast, inclusief de deelname aan netwerken zoals de G40.
En even expliciet voor deze raadsleden: als gezamenlijk belang ziet de G40 onder meer ‘smart cities’ en ‘city deals’. Hebben jullie daar ook kaders voor meegegeven?
De G40 functioneert in de praktijk vaak als een lobbyclub. En zeker niet te onderschatten: een netwerk dat persoonlijke voordelen kan opleveren, zoals contacten die nuttig zijn voor carrièremoves.
Er zijn er meer maar ik wil twee punten duidelijk stellen:
De landelijke overheid maakt de chaos compleet
Zolang de gemeenten worden opgezadeld met de gevolgen van een falend asielbeleid, zal niet alleen het draagvlak afnemen. De chaos, maar ook de weerstand vanuit de inwoners zal toenemen.
En laten we wel zijn. Veel AZC’s zijn beter ingericht dan menig Nederlandse woningzoekende zich kan veroorloven. Studenten, starters en gezinnen wonen in krappe of onbetaalbare woningen, terwijl in AZC’s de voorzieningen vaak prima op orde zijn. Waarom blijven de bestuurders, beleidsambtenaren gesteund door raadsleden onze eigen mensen tekortdoen?
De handelswijze zoals bij huisvesting zorgt voor afname draagvlak
We vangen in Enschede op dit moment in alle rust meer dan 1000 immigranten op. Dit gebeurt op twee locaties voor Oekraïners en één nieuw AZC.
Dit gebeurt zonder grote problemen, althans tot nu toe. Terwijl we in Enschede toch een bepaalde reputatie hebben als het gaat om verzet tegen grootschalige opvang van immigranten.
Dat dit in alle rust gebeurt, is overduidelijk geen prestatie van bestuurders, beleidsambtenaren en raadsleden. Die doen er – zo blijkt – alles aan om het alsnog te laten escaleren.
Het is tijd om Nederland weer meer van de Nederlanders te maken.
Geen loze woorden, maar daden! Enschede moet vooroplopen in een eerlijke en realistische aanpak.
Stop de hypocrisie, stop de voorrang, blijf niet hangen in het verleden, stop het eigenbelang en zet onze eigen mensen op de eerste plaats!
Enschede, voorop en vooruit!
Nooit opgegeven, niets doen is geen optie. Enschede, Nederland is het waard!
Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.
.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.