“Wij zijn de partij van waarden en normen” luidde de slogan op het CDA-congres in Den Bosch afgelopen zaterdag. Gelet op het eerdere gechicaneer met Pieter ‘functie elders’ Omtzigt zou de slogan “Wij zijn de partij van de waardeloze normen” wellicht passender zijn geweest.

Door: Ton Nijhof

Er kwam een vracht loze kreten van partijleider Hoekstra op tafel en verder weinig. De formatiebesprekingen waren ‘geen zaak van inspraak voor de leden’, maar uitsluitend voor het fractiebestuur. Er zit geen kant of richting meer aan het CDA, alleen het vage ‘midden’, maar dat vage midden ligt voor de partij inmiddels ‘links-binnen’. Dat was vroeger een positie in het pupillenvoetbal trouwens, en dat typeert de situatie wel zo’n beetje. Het CDA zonder Pieter Omtzigt is een partij van niks en volgens Peil.nl blijven er een schamele 6 zetels over als Pieter Omtzigt met een eigen lijst zou komen. Een ‘Lijst Omtzigt’ wordt door het bureau van Maurice de Hond inmiddels gepeild op 25 zetels. Het CDA kortom, heeft het kind Omtzigt met het katholieke badwater weggegooid. Nadat een schoolmeester – met dank aan de stem op Pieter Omtzigt – door digitale kunstgrepen op het schild was gehesen en zich eraan vertilde, bleek een miljoen euro rationeel voldoende om de christelijke ethiek af te leggen; in vroeger tijden precies 30 zilverlingen. Niet katholiek, niet protestant en al helemaal niet betrouwbaar; het appèl op de christendemocratie is niet meer. Dat hadden de boeren al eerder begrepen dan de ‘stadsen’.

“Het CDA zal verworden
tot een splinterpartij”

AFb: wiki

Hoekstra wilde zich inzetten voor de formatie en wel ‘op de inhoud’. Gelet op wat De Hond peilde, zit daar wel een logica in, want als er nu nieuwe verkiezingen komen, dan zal het CDA verworden tot een splinterpartij. Daar blijft niets van over en beter zal het zeker niet worden, want CDA-minister De Jonge bereidt momenteel de QR-samenleving voor, waarin uitsluitend nog plaats is voor mensen met een Ausweis. Wat daarmee gebeurt laat zich raden want de overheid en ICT zijn twee dingen die totaal niet bij elkaar passen. Dat is dan kennelijk ‘de inhoud’ die de CDA-fractie momenteel nog op de been houdt, maar de samenleving – en dus ook CDA-leden – zullen zich daarvan afkeren. Met het invoeren van de QR-identificatie schaft minister De Jonge het CDA (en daarmee zichzelf) compleet af. De wal keert het schip, want ook de VVD zal een deel van de electorale achterban zien overstappen naar een stem ‘elders’, evenals D66. Die laatste partij zal ook niet op verkiezingen zitten te wachten, want nu de ware aard van partijleidster Kaag steeds meer duidelijk wordt, verliest die partij veel zetels en Kaag is inmiddels voor het electoraat de minst betrouwbare minister.

Nederland verdient beter

Het CDA heeft zich niet herpakt en zal zich verder leeggegeten zien worden door de BoerBurgerBeweging en Omtzigt, zeker als die laatste met een eigen lijst komt. Dat is ook goed, want ons land kampt – net als alle andere Europese landen – met een aantal problemen waar de Haagse werkelijkheid geen antwoord op heeft. De kern waarvoor een overheid nodig is, wordt niet meer geleverd; gezondheidszorg hopeloos uitgekleed; woningnood; vluchtelingen tegenhouden lukt niet, maar de eigen burgers wel; ons leger is ten einde raad; de politie niet minder; milieuperikelen blijken vooral een verdienmodel; et cetera, enzovoort.

Dit land verdient beter. Veel beter.

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld