Onze zuidelijke broeders hadden het maar druk zondag 26 mei. Naast de Europese verkiezingen vonden er ook federale en regionale verkiezingen plaats. Daar waar in Nederland de opkomst redelijk laag bleef (zo’n 40 procent) kennen de Belgen stemplicht. Hierdoor zien we wel direct hoe het hele land denkt over lopende kwesties.
De grootste verrassing is de verdriedubbeling van het Vlaams Belang. De derde partij bij de federale verkiezingen en de tweede partij bij verkiezingen in Vlaanderen. Dit maakt dat het Vlaams nationalisme (N-VA en Vlaams Belang) ineens een groter aandeel krijgt in de Belgische politiek. Ook de Belgen – of beter gezegd de Vlamingen – worden wakker en zijn de status quo zat.
Vandaag zal de koning direct beginnen met verkennende gesprekken, waarna een informateur wordt aangesteld. Bart de Wever (N-VA) gaf al direct aan dat er raakvlakken zijn tussen zijn partij en Vlaams Belang, en dat hij openstaat voor verkennende gesprekken met de partij.
Een coalitie sluiten zal waarschijnlijk weer bijzonder lang gaan duren. Nu duurt dit over het algemeen sowieso lang bij de Belgen, maar met de huidige zetelverdeling zal het al helemaal lastig worden. Er zullen gesprekken plaats moeten vinden met het Vlaams Belang, en mochten ze – zoals gebruikelijk is – worden buitengesloten, dan zal er waarschijnlijk een monstercoalitie komen van 3/4 partijen waar veel compromissen moeten worden gesloten.
Sinds 1989 werd er door de overige partijen een schutskring – beter bekend als een ‘cordon sanitaire’ – gevormd rond het Vlaams Belang (toen nog Vlaams Blok). Het N-VA flirt nu wel stilletjes aan met meer samenwerking met Vlaams Belang. Zouden deze verkiezingen wellicht een impasse betekenen voor de relatie met Vlaams Belang? Of zullen ze toch simpelweg weer buitenspel worden gezet?
Eén ding is zeker: de Belgen kunnen zich opmaken voor een vermoeiende en langdurende formatie. De demonisering van Vlaams Belang zal de komende tijd ook toenemen en het debat in België zal verruwen.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.