Alle genomen maatregelen om COVID-19 te beteugelen hebben tot niets geleid, maar als een zekere ‘bijvangst’ wel telkens de vrijheid van de burgers stukje bij beetje beperkt. En extra omzet voor Big Pharma uiteraard…
Door: Ton Nijhof
Het voedt de gedachte bij grote delen van het publiek dat juist deze coronapandemie een uitgelezen kans is voor de politieke kaste om tegenstanders van het beleid (zoals de oppositie in de Staten Generaal en maatschappelijke belangengroeperingen) op andere terreinen zoals het milieu, de onteigening van boeren, de belastingdruk, het ontstaan van armoede, het tekort aan huizen, zoveel mogelijk de voet dwars te zetten, teneinde de plannen die maatschappelijk weinig tot geen draagvlak hebben toch door te kunnen drukken. In één lidstaat van de Europese Unie, namelijk Letland, is het op dit moment zover dat gekozen parlementariërs de overheidsgebouwen niet meer mogen betreden en niet meer schadeloos worden gesteld voor hun parlementaire taak, zolang zij niet zijn gevaccineerd. Een effectievere manier om de democratie – al of niet tijdelijk – buiten werking te stellen is bijna niet mogelijk.
Dat vaccin moet toch wel een wondermiddel zijn, als alle regeringen van landen die zijn aangesloten bij de EU of VN (WHO) er op precies hetzelfde moment op stáán (en nog eens opmerkelijk eensgezind ook) dat iedereen zich daarmee laat prikken en zelfs wetten maken om dat af te dwingen. Inmiddels blijkt ook nog eens dat de beschikbare vaccins allerminst in staat zijn verspreiding van het virus tot staan te brengen, laat staan terug te dringen. Ook gevaccineerden blijken gewoon besmet te kunnen worden en het virus te kunnen overdragen op degenen die, al of niet bewust, niet gevaccineerd zijn of dat vanwege fysieke tekortkomingen niet kunnen. Het vaccin zorgt er slechts voor dat de beleidsblunders met betrekking tot de overheidstaak ‘volksgezondheid” voorlopig nog buiten beeld blijven.
Naar het zich nu laat aanzien, zal het grootste deel van de bevolking zich jaarlijks moeten laten prikken, in de hoop dat het lichaam kan worden geholpen het eigen afweersysteem een ‘boost’ te geven. Gelet op de omstandigheid dat ‘big pharma’ de winsten nu al aardig zag toenemen (een vaccin kost gemiddeld iets meer dan een tientje, terwijl de ontwikkeling veelal tot stand kwam met behulp van subsidie – dus belastinggeld – zodat er tweemaal inkomsten werden gegenereerd van de belastingbetalers) begint het erop te lijken dat overheden de winsten van multinationals garanderen, door de nationale en supranationale (EU) wetgeving in het belang van diezelfde farmaciereuzen aan te passen.
Het coronavaccin van Pfizer bijvoorbeeld, legde voor de Amerikaanse farmaceut bepaald geen windeieren. In het tweede kwartaal van 2021 was het vaccin goed voor een omzet van ruim 8 miljard dollar (6,8 miljard euro). De totale omzet steeg naar 19 miljard in dat tweede kwartaal van 2021. Dat bleek een stijging van liefst 86 procent (!) ten opzichte van een jaar eerder. Zoals eenvoudig te berekenen is, maakte de omzet van het coronavaccin voor Pfizer voor maar liefst 42% onderdeel uit van de omzet. Ook zonder het coronavaccin ging het al heel goed met Pfizer, want de omzet steeg in het tweede kwartaal met 10 procent als het vaccin niet wordt meegeteld. Het bedrijf denkt in 2021 in totaal zo’n 80 miljard dollar omzet in de boeken te zetten. Voor heel 2021 verwachtte het bedrijf voor 33,5 miljard dollar (omgerekend 28,4 miljard euro), van het coronavaccin te verkopen, dus ook zo’n 42%. Dat is op basis van de 2,1 miljard doses die het bedrijf dit jaar verwacht te slijten, wat weer betekent dat één dosis 15,95 dollar voor Pfizer oplevert. En dat levert niet alleen een gigantische omzet op, maar ook een bijna onvoorstelbare winst. De brutowinstmarge op het vaccin ligt namelijk tegen de 30 procent. Dat betekent dat Pfizer er zo’n 10 miljard dollar aan overhoudt, voor belastingen. Met een effectieve belastingdruk van 16 procent blijft er dan nog altijd een fraaie 8,4 miljard over.[1]
Bij deze bedragen voor alleen al Pfizer en de (welhaast ongeoorloofde) druk die de overheid op vaccinatie legt, is de gedachte bijna niet te onderdrukken dat ons kabinet voor het overgrote deel bestaat uit ofwel directieleden van Pfizer, ofwel grootaandeelhouder is van dat bedrijf. Pfizer is trouwens niet het enige bedrijf dat hard binnenloopt op dit vaccin. Het Duitse BioNTech, dat het middel ontwikkelde, krijgt ongeveer een even groot deel van de buit.
Is het slecht als bedrijven doen waarvoor ze zijn opgericht, namelijk geld verdienen? Nee, dat is geen probleem. Het wordt pas een probleem als regeringen wetgeving aan gaan passen, teneinde de burgers tot verplichte consumptie te dwingen.
Dan hebben niet de bedrijven een probleem, maar overheden behoren dat wel te hebben.
[1] Bron: RTL Nieuws, 28 juli 2021: ‘Pfizer verwacht dit jaar voor 28,4 miljard euro aan coronavaccins te verkopen’. Zie ook: www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5244932/pfizer-vaccin-corona-miljarden-winst-omzet.
——————–
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.