Oei, oei, oei. Trump twitterde onlangs dat een aantal democratisch verkozen vrouwelijke politici van allochtone afkomst ‘terug moesten gaan naar hun eigen land’. Trump toonde zijn idiotie en lompe, boerse domheid weer eens met zijn onbeholpen en impulsieve gedrag op Twitter. Een man van zijn statuur zou beter moeten weten. Hij zit zichzelf alleen maar in de weg met dit soort acties; en nu kan hij het wel schudden volgend jaar!

Schandalig. Overduidelijk bewijs van zijn racisme en etnisch nationalisme. Een president onwaardig. Het ANP berichtte over het geheel met de titel ‘Trump doet onbegrijpelijk idiote uitspraken tegen congresleden’ (maar allemaal wel heel onafhankelijk en afgewogen berichtgeving van het ANP, uiteraard).

De tweets in kwestie

Om een beter beeld van Trumps incompetentie te krijgen, zie hier de volledige tekst (het origineel was verspreid over drie tweets):

So interesting to see “Progressive” Democrat Congresswomen, who originally came from countries whose governments are a complete and total catastrophe, the worst, most corrupt inept anywhere in the world (if they even have a functioning government at all), now loudly and viciously telling the people of the United States, the greatest and most powerful Nation on earth, how our government is to be run. Why don’t they go back and fix the totally broken and crime-infested places from which they came? Then come back and show us how it’s done. These places need your help badly, you can’t leave fast enough. I’m sure Nancy Pelosi would be very happy to quickly work out free travel arrangements!

The plot thickens?

Een al dan niet – maar waarschijnlijk wel – bedoeld effect van Trumps tweets: de Democraten hebben partij moeten kiezen, en daardoor zijn de dames van ‘The Squad’ (een krampachtig het discours in-geschoenlepelde term) nu partij-prominenten. De grote baas van de Democratische partij, Nancy Pelosi, kon moeilijk de kant van Trump kiezen; dus nu zijn deze onverkiesbare kandidaten het gezicht van de Democratische partij.

Een week geleden werden ze nog door Pelosi als onrustige kleuters terechtgewezen – onder andere vanwege een langdurig patroon van antisemitische retoriek van Ilhan Omar. Omar wist zelfs een probleem te maken van ‘demonisering van Al Qaida’. Hun socialistische, identitaire en anti-Amerikaanse ge-woke-wauwel zou naar alle waarschijnlijkheid de Democraten de komende verkiezing kosten.

Maar Pelosi, die Trump bij naam noemde in zijn inmiddels beruchte tweet, moest wel de kant van haar (vrouwelijke) partijgenoten kiezen toen Trump ‘deze vrouwen van kleur aanviel’. Ik bedoel: racisme, seksisme, xenofobie en islamofobie? Daar kan ze niet in meegaan. En zo heeft de Democratische partij zijn positie zelf verzwakt.

5D-chess, inmiddels

Een sterk staaltje 5D-chess. Het 4D-stadium zijn we inmiddels ruimschoots gepasseerd. Als dit alles Trumps bedoeling was, is het een schitterende truc. Formuleer de boel iets te lomp, met een paar feitelijke onjuistheden (alleen Omar is in het buitenland geboren) en iedereen gaat het erover hebben. De daadwerkelijke strekking is redelijk correct, dus iedereen zal onbedoeld reclame maken voor het redelijke gedeelte van Trumps opmerkingen door ze constant te verspreiden. Hoeveel gratis reclame wil die man nog meer?

Tim Pool, Styxhexenhammer666 en zelfs Ezra Klein van het überlinkse bolwerk Vox hebben dezelfde conclusie getrokken. Klein geeft schoorvoetend toe dat de dames van “The Squad” toxisch zijn voor de Democraten.

The Squad zal Trumps tweede termijn garanderen

Trump dwong de Democraten ertoe zich solidair te verklaren met ‘The Squad’; waardoor hij zijn kansen op herverkiezing aanzienlijk vergroot heeft. De congresleden in kwestie zijn namelijk bijzonder slecht voor het imago van de Democratische partij.

Deze dames zijn bij het Amerikaanse volk bijzonder impopulair, ook onder Democraten kunnen ze op weinig steun rekenen. Ocasio-Cortez blijft stupide voorstellen doen (zie de Green New Deal), acties uithalen (foto’s ensceneren van hoe ze huilt bij een detentiecentrum voor illegale immigranten – terwijl ze in werkelijkheid naar een lege parkeerplaats stond te kijken) en politiek zeer onhandige beslissingen nemen.

Zo blokkeerde ze het laten bouwen van een Amazon-vestiging in haar district vanwege een tax break; die volgens haar beter besteed zou kunnen worden aan andere dingen – maar deze tax break bestaat helemaal niet als Amazon geen vestiging opent in haar staat. Een tax break is een middel om het voor een bedrijf aantrekkelijk te maken zich ergens te vestigen en op die manier banen te creëren. De lagere belasting die het bedrijf betaalt wordt zodoende gecompenseerd door de inkomstenbelasting die het bedrijf zal opleveren. Ocasio-Cortez scheen te denken dat het geld dat Amazon niet aan belastingen zou betalen dus al bestond. En ze heeft economie gestudeerd. Maar goed.

Anti-Amerika?

Trump heeft ook meerdere malen getweet dat de leden van “The Squad” Amerika haten, antisemitisch zijn, Amerika socialistisch willen maken etcetera. Wat dit betreft: de schampere houding van Ilhan Omar aangaande de ernst van 9/11 en Ocasio-Cortez’ onjuiste claim dat illegale migranten worden opgesloten in concentratiekampen (die overigens een interessant effect hebben gehad op ‘links activisme’ in de VS, maar daarover een andere keer meer), suggereren dat deze politici daadwerkelijk een pesthekel hebben aan Amerika. En het feit dat Omar samenwerkt met het islamistische, pro-sharia bolwerk CAIR (Council on American-Islamic Relations) helpt ook niet echt.

Dat terwijl Omars ouders nota bene van Somalië naar de VS zijn gevlucht. Trumps suggestie ‘de boel op orde te brengen in het land van herkomst en vervolgens terug te komen en te laten zien hoe we het hier beter kunnen doen’, was misschien niet zo ongepast als de berichtgeving het in eerste instantie deed lijken.

Maar iedereen, vooral de immer betrouwbare en onpartijdige ‘kwaliteitsmedia’, trapte erin. Misschien hadden de dames en heren journalisten niet elkaars tweets over Trumps tweets, maar gewoon de primaire bron moeten raadplegen.

Want zo ‘onbegrijpelijk’ waren die uitspraken misschien niet.

Four more years. Ik heb d’r zin an.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld