Dit is een artikel van P. van Lenth

De paar besluitnemers van het RIVM (ik denk hooguit drie personen) hebben weliswaar ingestemd met het dringende advies van de federatie die zo’n 22.000 medisch specialisten vertegenwoordigt om de scholen toch maar per direct te sluiten, maar de motivering van het RIVM was niet echt in overeenstemming met wat die federatie had gesteld.

Die federatie baseert zich op onderzoeken die stellen dat niet-zieke kinderen evengoed wèl het virus kunnen overdragen, mochten ze dat toch bij zich dragen. Het RIVM gelooft daarin nog steeds niet; hun motivering was er eentje van meer praktische aard: Vele burgers zijn toch wel bevreesd voor besmetting via de school en er zouden nu opeens ook al vrij veel leerkrachten thuis moeten blijven vanwege verschijnselen, of die nou wel of niet door dit virus zijn veroorzaakt.

De mensen van het RIVM doen hun best om “met 50 procent van de kennis, 100 procent van de besluiten te nemen”. Ze geven dus, bij monde van Rutte, zelf toe dat hun besluiten ten dele gebaseerd zijn op aannamen. Snappen we allemaal heel goed.

Toch ware het beter als het RIVM expliciet zou zeggen dat het hele idee, dat ook niet-zieke, maar wel besmette, kinderen toch het virus kunnen overdragen, een theorie is die deze weken uitgebreid getest moet gaan worden en dat het zolang inderdaad beter is om ervan uit te gaan dat dit idee klopt.

Terechte maatregel

Idem moet er serieus vanuit gegaan worden dat dit alles ook zal gelden voor niet-zieke, maar wel besmette, jongeren van, laten we zeggen, 16-35 jaar. Dat zijn bij uitstek de jaren dat er veel sociaal contact is. Vooral deze generatie zoekt van nature elkaar graag op in café’s, bij popconcerten, voetbalwedstrijden en andere evenementen. En ze hebben daarbij veel lichamelijk contact.

Daarom is de maatregel terecht, om café’s en restaurants te sluiten en evenementen af te gelasten. Nu nog even ervoor zorgen dat juist deze – nogmaals: zich niet ziek voelende – jongeren snappen wat hun rol de komende tijd moet zijn: afstand houden.

Opvallend was dat degenen die zich vandaag – bij het voorlopig sluiten, om 6 uur – in de rij bij de coffeeshop voegden, de geadviseerde onderlinge afstand niet in acht namen. Ze stonden over het algemeen hutje mutje. Ook opvallend was dat kinderen op straat nog gewoon potjes voetbalden.

Het is ook maar de vraag of zelfs dat moet worden afgeraden. Zolang die kinderen elkaar goed kennen en het gaat om zeer kleine groepjes, lijkt het okay. Er moet toch ergens een grens worden getrokken; we hoeven hopelijk niet allemaal wekenlang op onze eigen kamer te blijven.

Caissières als ‘probleemgeval’

We mogen hopen dat ook kappers, brillenwinkels en andere zaken waar sprake is van onvermijdelijk lichamelijk contact voorlopig de deuren sluiten.

Een in de media nog niet besproken thema is het winkelpersoneel en de caissières bij de supermarkt. De klant pakt producten en zet die vervolgens op de toonbank of lopende band. De winkelmedewerker pakt het stuk voor stuk op om te scannen en zet het even verderop weer neer. De klant doet het vervolgens in de boodschappentas. Zo kan het gebeuren dat uitgerekend de medewerker zelf besmet wordt en ook nog eens een tussenschakel wordt tussen een besmette klant en een nog niet besmette. Plastic handschoentjes zullen niet helpen, tenzij die na elke klant worden omgewisseld.

P. van Lenth

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld