Nu China en de VS elkaar steeds meer richting een handelsoorlog sturen is misschien wel het laatste wat men verwacht dat Trump enige populariteit geniet in China. Vanuit Europa kijken we gespannen waar Orange Man ons naartoe brengt. We zijn immers door Atlantische verbondenheid zo nauw verbonden met de Amerikaanse economie dat deze handelsoorlog ons dus ook aangaat. Het is daarom zeer bijzonder om te zien dat Trump binnen bepaalde sectoren van China toch nog enige populariteit kan genieten.

Vrije sector

Voor ondernemers en andere bedrijven die graag zien dat de gesloten binnenlandse markt en economische concurrentie eindelijk wordt opengebroken en er dus een vorm van ‘vrije markt’ ontstaat, is Trump een positieve verschijning: een president die de naar binnen toe gekeerde Xi Jingping uitdaagt om de concurrentie aan te gaan. Wel moet direct worden gezegd dat de Chinese ondernemers geen ‘fan’ zijn van de economische koers van Trump, zij hebben immers andere belangen dan de belangen die Trump en de VS koesteren. Maar het effect van de handelseisen van Trump bevalt de Chinezen wel degelijk.

Openbreken van de markt

Directeuren van diverse Chinese bedrijven uit de private sector melden dat ze wel degelijk profijt hebben van de hoger importheffingen en de striktere investeringsrestricties. Zij zien dit als een kans om de markt in China wellicht nog iets verder op te brengen. In de jaren ’80 heeft China onder leiding van Deng Xiaoping namelijk al het gesloten communistische bolwerk kennis laten maken met vormen van economische marktwerking (binnen het corpus van de communistische staat uiteraard). Maar door de explosieve economische groei van de afgelopen jaren komt de stem binnen bepaalde sectoren weer naar boven om wellicht weer wat veranderingen binnen de markt te realiseren.

Wellicht dat Trump als buitenlandse tegenstander de president wordt die de (nog steeds) zeer gesloten economische markt van China wel verder kan ‘openbreken’. Trump heeft immers al meer bijzondere dingen gedaan op het wereldtoneel, die vooraf nou niet bepaald als ‘realistisch’ bekend stonden. Denk hierbij maar aan de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem of het Korea-conflict.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld