Wie kent ze nog… de nors kijkende en sigaar rokende VVDers. De VVD van de vijf voor hun belangrijke grondbeginselen: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van mensen. Waarbij vrijheid volgens deze VVDers alleen kan worden beleefd als je ook besef hebt van verantwoordelijkheid. En dat een mens de gevolgen van zijn daden zelf moet dragen. Dat een mens die zichzelf niet kan redden geholpen moet worden en dat de rol van de overheid niet te groot moet zijn. Dat was de klassiek liberale gedachte.

Door: Erwin Versteeg (Verbindend Enschede / Wij zijn Nederland (WZNL)

Als we vervolgens kijken naar de drie overheersende politieke stromingen in Nederland, namelijk: sociaaldemocratie, de christendemocratie en het liberalisme, dan ervaren velen inmiddels waar het liberalisme van de VVD van nu toe leidt.

De klassieke liberale gedachten van Bolkenstein, Wiegel maar ook Verdonk hadden nog iets van verantwoordelijkheid voor de eigen mensen en nog hart voor het MKB/ZZP – zeker lokaal – en ‘soevereiniteit’. De VVD van Mark Rutte is er inmiddels een geworden die vooral opkomt voor de multinationals en niets op heeft met Nederlandse ‘soevereiniteit’. En dit speelt ook binnen de VVD zelf. Het is vreemd dat liberaal in Nederland ook nog steeds wordt gezien als iets van de ‘rechtse’ VVD. Terwijl het liberalisme, buiten de EU, daarentegen een linkse stroming is.

Legendarische woede-uitbarstingen

Voor de buitenwereld is Mark Rutte de goedlachse, optimistische politicus. En ondanks dat het er allemaal lief en down to earth uit moet zien, terwijl er op het scherpst van de snede wordt gestreden. Het is voor de ‘bühne’, voor zowel de partijen onderling als binnen de partijen zelf. Wie immers ‘carrière’ wil maken binnen de (meeste) partij(en) moet gewoon binnen de lijntjes kleuren. En dat begint al bij de lokale fracties. Je zult ‘tegenmacht’ ongetwijfeld ook terug gaan zien in de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen Rutte nog fractievoorzitter van de VVD was, leerden medewerkers al leven met zijn tirades. Achter de schermen zijn de woede-uitbarstingen van premier Mark Rutte dan ook legendarisch.

En afgelopen weekend was er dan ineens het bericht over de zware beveiliging na signalen dat Mark Rutte mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. Het is terecht dat dit wordt veroordeeld en dat politici de ‘noodklok’ luiden. Inmiddels werd ook duidelijke dat het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doornfractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, ex PVVer, exLPFer en vriend van de Corona show, een nacht vast gezeten heeft vanwege het voorbereiden van een ernstig misdrijf richting premier Mark Rutte.

Radicalisering en uitsluiting de norm

Wat mij betreft is er echter maar één (gelukkig) nog in leven zijnde Nederlandse politicus die recht van spreken heeft. En dat is PVV-leider Geert Wilders, die onmiddellijk aangaf dat het ondergaan van beveiliging verschrikkelijk is; “dit gun je helemaal niemand”. Opvallend is echter ook het grote aantal mensen die de bedreiging in twijfel trekken omdat de demissionaire minister-president deze slachtofferrol wel heel goed zou uit komen. Wat het echter vooral ook duidelijk maakt: de tweedeling van de samenleving door polarisatie, heeft inmiddels (levens-) gevaarlijke vormen aangenomen.

Radicalisering en uitsluiting is inmiddels de norm aan het worden. Is de volgende stap anarchie of nog meer vrijheidsbeperkende ‘corona’ maatregelen? Want zoals demissionaire minister-president Mark Rutte antwoordt op vragen over het ontslag van Mona Keijzer: “Er zijn geen voornemens om G2 in te voeren”. Om te vervolgen met: “Maar er valt niets uit te sluiten”. Hetgeen dan ook weer past bij de wijze waarop Mona Keijzer op staande voet werd ontslagen. Iets wat zelfs in het ‘bedrijfsleven’ nagenoeg onmogelijk is en tegen het eigen reglement van orde ingaat. Zeker nu de VVD al promotiemateriaal verkoopt met de oproep om pasgeborenen te vaccineren lijkt het dat je alles verwachten kunt van deze partij.

“Als je liegt blijf je dus
gewoon minister-president?”

Er wordt dan ook zelfs geen debat gevoerd over het ontslag op staande voet omdat het wordt geblokkeerd door dezelfde partijen die toevalligerwijs ook mogen komen praten over de vorming van een nieuwe coalitie. Zo gebeurde het dus wel dat Mona Keijzer, een politicus ‘binnen’ de coalitie die haar eigen mening en waarheid deelt, werd ontslagen. Terwijl als je aantoonbaar liegt blijf je gewoon minister-president.

Maar ook een minister-president die moeite heeft met de Midden-Oosten onderhandelingstactiek van Sigrid Kaag, die ‘D66’ nu gewoon liet zeggen dat Johan Remkes een ’warrige’ informateur is en beticht van drankgebruik. Voor het vasthouden van de macht door de zittende elite lijkt er dan ook geen middel te worden geschuwd. Werd er een schijnbeweging gemaakt naar een 6 partijen coalitie.

De oude Marx’ overklast

Maar inmiddels is dan duidelijk dat we in de tijd terug gaan om precies te zijn naar het moment dat Kajsa Ollongren ‘per ongeluk’ wat notulen liet wapperen. En dat op een moment dat het uitgangspunt van D66 ‘toevallig’ beter is. Destijds had het CDA ook hun stemmenkanon nog in de gelederen en stond ze op 15 zetels, nu volgens peilingen op slechts 5! Maar duidelijk is nu ook dat de beschadigende dans om de macht  het vertrouwen in de politiek als geheel heeft geraakt.

Wat er dan ook gebeurd, op het moment dat er nieuwe verkiezingen komen hebben we maar één opdracht, de huidige partijen afrekenen voor deze machtspolitiek. Waar we met de huidige politieke koers voor mijn gevoel naartoe gaan is de verwezenlijking van Marx’ droom van een ‘wetenschappelijk socialisme’. Het huidige VVD-liberalisme, het salon socialisme van de PvdA, het upper-class socialisme van D66 en het al aloude communisme van GroenLinks brengt ons naar een neocommunistische staat. Dit ‘neocommunisme’ is niet gelijk aan Marx’ droom die – zoals hij voorzag – een opstand van de arbeidersklasse zou zijn.

De oude Marx’ lijkt dan ook ‘overklast’ te zijn door zijn kompaan Friedrich Engels die ook al de Tweede Internationale, samen met socialistische arbeiderspartijen in Europa oprichtte. Het neo-communisme lijkt daar nu een voortzetting van te zijn in de vorm van de Derde Internationale waarbij de EU de rol van de CPSU overneemt waarbij het Feodalisme in een nieuwe vorm terug komt.

De weerstand van burgers en boeren, ooit de Derde Macht, moet worden doorbroken. De middenklasse, vaak zelfstandigen met een zeker kapitaal (vastgoed) zijn door de coronamaatregelen verzwakt en afhankelijk gemaakt. De ‘wooncrisis’ wordt nu aan hen toegeschreven en niet aan het constant toelaten van nieuwe woningzoekenden, het geen toegang hebben tot de hypotheekmarkt of administratief opgelegde bouwbeperkingen.

Gezond Nationalisme als instrument van het volk!

Ik gaf eerder al de drie overheersende politieke stromingen in Nederland aan; sociaaldemocratie, de christendemocratie en het liberalisme. Een sterk opkomende en decennialang verzwegen en verketterde stroming wordt sterker. En dat is de grote angst van het neocommunisme. Een stroming die het landsbelang en het belang van de inwoners voorop stelt: patriottisme.

En dat is een hokje waar ik ook in ben geplaatst. En ik kan er allemaal beschouwingen op geven, kan gelijk ook aangeven welke verbastering van nationalisme ik verafschuw. Maar ik ben simpelweg trots op mijn afkomst, trots om Nederlander te mogen zijn en trots op mijn land. Voor mij is patriottisch nationalisme een instrument van het volk! Dergelijk nationalisme gaat voor mij over identiteit en soevereine staten. Het gaat ook over de identiteit van ons als gemeente (Enschede) en meer invloed voor onze inwoners.

“Met patriottisch nationalisme
krijgt het volk haar grip terug”

Dat staat haaks op wat de zittende ‘elite’ partijen willen. Dat is ook waarom alles wordt aangegrepen om deze stroming (en mij) te polariseren, stigmatiseren, censureren en uit te sluiten. Met ‘patriottisch nationalisme’ krijgt het volk de grip op het eigen vaderland en op de eigen overheid weer terug.

Ontstaat er weer de sociale samenhang en de trots op het Nederlanderschap. En steeds meer mensen spreken dit inmiddels ook uit. Lees ook dit stuk van Dr. Jan van der Beek die aangeeft “We geven het Nederlands staatsburgerschap veel te goedkoop weg. Als je de taal niet echt goed spreekt en niet participeert in het arbeidsproces, moet je geen Nederlander kunnen worden”.

Wat er echter ook gebeurd, en ik heb het tijdens de raadsvergadering nogmaals aangegeven: ik laat mijn stad, onze stad en onze inwoners niet vallen. Daar zal ik me met alle mij ter beschikking staande middelen tegen verzetten.

WIJSTAANVOOR! is dan ook niet alleen onze slogan voor de verkiezingen 2022. Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede is het waard is al de bestaande pay-off. En met dubbel FF betekent het afbetalen wat dan weer betrekking heeft op afrekenen. En dat moet -nadat er ook landelijk is afgerekend met grotendeels dezelfde partijen- de Enschedese kiezer gaan doen na 12 jaar ‘machtspolitiek’ van de partijen die het huidige college van B&W vormen en waar de klemtoon inmiddels is verschoven van leugen naar waarheid.

Daarom;
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede / Nederland is het waard!

*****

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer, raadslid sinds maart 2018 en voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. “De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek en maatschappelijk. En daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van ons (politiek) verkiezingsprogramma.”

 

 

———————-

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld