Goed nieuws: het deugen heeft in Nederland aan kracht ingeboet door de grote verkiezingswinst van Forum voor Democratie tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen, door vanuit het niets de grootste partij te worden.

Het is absurd om je te realiseren dat twee jaar geleden Forum voor Democratie nog helemaal niet vertegenwoordigd was in de politiek. Pas begin 2017 kwamen ze in de Tweede Kamer met slechts twee zetels. Toen werd Baudet nog als een clown weggezet; een rare dandy die niet serieus te nemen viel. Een fenomeentje van voorbijgaande aard. Twee jaar later hebben ze de macht om het kabinet te laten buigen naar hun wil. Zoals Nigel Farage in het Europees Parlement zei na het Brexitreferendum: “Well, you ain’t laughing now, are you?”.

Persoonlijk was ik sinds eind 2016 al betrokken bij Forum voor Democratie, toen ze nog slechts in het beruchte keldertje aan de Amsterdamse Herengracht actief waren. Het keldertje werd steeds voller, met mensen die zelfs op de stoep buiten zaten om lezingen mee te krijgen van Paul Cliteur, Wierd Duk en Sietske Bergsma. Van dichtbij heb ik gezien hoe FvD een ware volksbeweging in spe werd, die steeds meer tractie kreeg, met vele events, netwerken die zich verstevigden en memes die in opmars kwamen.

Toen ik aan deze tijd terugdacht moest ik meteen denken aan een aflevering van de Batavieren Podcast, die ik mede heb opgericht. Nog voor de verkiezingen van 2017 interviewden Zlata Brouwer en onze DNZ-Founding Father Sid Lukkassen lijsttrekker Thierry Baudet, over FvD, referenda, de rol van de elite en zijn boek Breek het partijkartel!.

Luister nog eens terug naar deze nostalgische tijd, toen de lavendelrevolutie op het punt stond om uit te breken.

U kunt Sid Lukkassen steunen via BackMe, dit helpt enorm – veel dank!

En oh ja: heeft u al een kaartje gekocht voor het event met Sander Boon en Arno Wellens op zaterdag 20 april in Amsterdam?

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld