Uitzendconcern Randstad doet vandaag aangifte van oplichting tegen Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie. Randstad leverde vorig jaar vijftien medewerkers aan het non-profitinitiatief, zonder te weten dat het drietal ruim 20 miljoen in eigen zak stak. Dat meldt de onderzoekswebsite Follow The Money.

Door: Ton Nijhof

De ‘Hulptroepen Alliantie’, een initiatief van het drietal Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel om mondkapjes naar Nederland te halen, beweerde destijds bij hoog en laag dat hun activiteiten ‘om niet’ waren. Dat wil zeggen dat zij beweerden gratis te werken; min of meer een goede doelen organisatie waren, opgezet om de toen – door overheidsfalen – schaarse mondkapjes naar Nederland te halen. Een saillant detail was natuurlijk dat de niet geheel onbekende Sywert van Lienden lid was van het CDA en actief had meegewerkt aan het verkiezingsprogramma van de partij. De vraag die nooit gesteld werd, noch door journalisten, noch door politici in de Tweede Kamer, was of de ongetwijfeld innige relatie tussen van Van Lienden met zijn toenmalige CDA-partijgenoten Wobke Hoekstra (Minister van Financiën en partijleider CDA) en Hugo de Jonge (Minister van VWS en alsnog te licht bevonden als partijleider van het CDA), een rol gespeeld zou kunnen hebben in het besluit van de overheid om de deal met Van Lienden c.s. te sluiten en tevens te financieren.

Aangifte

Het uitzendconcern reageert nu voor het eerst publiekelijk op de gang van zaken. Randstad Groep Nederland heeft besloten aangifte van oplichting te doen tegen het drietal en advocaat Peter Plasman doet namens Randstad aangifte bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Aanvankelijk vroeg Chris Heutink, topman van Randstad Groep Nederland, Sywert van Lienden per mail om opheldering, maar hij kreeg daar geen reactie op. Vervolgens beweerde Van Lienden in het NPO-programma Buitenhof dat hij alles al met Randstad had afgerekend. Dat was dus een leugen, zo blijkt uit de aangifte van Randstad.

Partij-fraude

Het is een goede zaak dat deze kwestie nu onder de rechter komt en hopelijk wordt ook wat meer duidelijk omtrent de rol van de CDA-bewindslieden in deze deal, die sterk naar fraude riekt. Het zou toch te gek zijn dat een partijgenoot als dank voor bewezen diensten een verhulde greep in de staatskas mag doen en zich in luttele maanden bij de nieuwe miljonairs voegt, op kosten van de zwoegende burgers.

Het hele coronadossier kan inmiddels wel een tribunaal hebben eigenlijk…

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld