Het is altijd fijn om te weten dat Amerikaanse politici het met ons te doen hebben en ons willen ‘beschermen’. De laatste dagen neemt de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deze rol op zich. De VS zal hoe dan ook voorkomen dat Nord Stream 2 er komt. Dat zei Pompeo bij een bezoek aan Polen. Waarom? Via de pijpleiding sluist de EU geld door naar Rusland wat dus schadelijk zou zijn voor Europa. De Poolse minister schaarde zich achter de uitspraken van Pompeo. Hij is er ook van overtuigd dat Nord Stream 2 de energieveiligheid bedreigt.

Want ja, goedkoper gas vanuit Rusland verslechtert de energiehandel tussen de EU en de VS, en aangezien de VS een vinger in de pap heeft als het gaat om de EU vinden de Amerikanen dit natuurlijk absoluut rampzalig.

Verdeeldheid tussen Oost en West

De verdeeldheid rondom Nord Stream 2 is enorm binnen de EU. West-Europese landen – behalve ons kikkerlandje, want wij willen zo graag ‘gasvrij’ worden – steunen het project van harte. De Baltische staten en vele andere landen in Oost-Europa vrezen een ‘veiligheidsrisico’. We zouden namelijk te afhankelijk worden van Russisch gas. Dit is wel een contradictie, aangezien Oost-Europese landen nu al afhankelijk zijn van Russisch gas.

Mike Pompeo is deze dagen op bezoek in diverse Oost-Europese landen om de economische en politieke banden te versterken. De VS is natuurlijk van mening dat Rusland haar macht wil versterken in haar voormalige satellietstaten. Pompeo kan waarschijnlijk beter een land als Servië overslaan; de Serviërs staat zeer positief tegenover nieuwe pijpleidingen. Zij zullen de rol van Oekraïne overnemen als het gaat om de doorvoer van dit gas.

Europa als strijdtoneel van de energie-oorlog tussen Rusland en de VS

Rusland is bezig om een sterk economisch netwerk op te bouwen in Europa. Plannen voor een Turkstream liggen ook al op de tekentafel en de onderhandelingen zijn meer dan succesvol. Dit betekent dat de VS steeds minder invloed heeft op de energiehandel binnen Europa. Uiteraard zorgt dit voor spanningen.

Gisteren nam de Senaat dan ook een wetsvoorstel aan voor nieuwe sancties richting Rusland. Deze sancties zijn gericht tegen Russische financiële instanties maar ook tegen Russische  projecten omtrent vloeibaar aardgas buiten Rusland en de cybersector moeten het ontgelden met de nieuwe sancties.

Hiermee zien we dat de spanningen blijven toenemen tussen de grootmachten. Dit zal de komende tijd niet minder worden. Aan alle kanten brokkelt de Amerikaanse wereldhegemonie langzaam maar zeker af. De belangrijkste vraag is hoeveel last wij – als EU – ervan ondervinden.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld