Willem Cornax begint zijn nieuwe initiatief Voorbij het nieuws goed met een interview met Marijn Poels, een naar eigen zeggen links-liberale documentairemaker, die tijdens het maken van zijn laatste documentaire, The Uncertainty Has Settled, merkte hoe hij werd gedemoniseerd vanwege het verspreiden van “verkeerde meningen”; in dit geval zijn kritiek op het algemeen geaccepteerde beeld op klimaatverandering en klimaatbeleid.

In zijn nieuwste documentaire Paradogma toont hij aan hoe zijn eigen links-liberale kring zich steeds meer afsluit voor andere meningen, en zij die met deze meningen behept zijn demoniseert. Bij gevoelige thema’s worden mensen die afwijken van de “juiste inzichten” hard aangepakt door bijvoorbeeld de gevestigde media. Zo is het eigenlijk al immoreel om je af te vragen of de mens invloed heeft op klimaatverandering. Volgens Poels is dat omdat wij ons schuldig zouden moeten voelen over alle foute dingen die onze voorouders hebben gedaan. Ook om belangrijke functies te verkrijgen in overheid of het bedrijfsleven is het al gevaarlijk om de verkeerde vragen te stellen of de verkeerde mening te uiten, onder andere omdat het met Google makkelijker dan ooit is om te ontdekken welke mening iemand heeft.

Met andere woorden: dit is exact de deugdynamiek waar De Nieuwe Zuil al lange tijd voor waarschuwt en die het open debat en het zoeken naar oplossingen onmogelijk maakt. Poels toont moed door deze documentaire uit te brengen en zijn “nest te bevuilen”. Hetzelfde zien we gelukkig ook bij de beweging Vrij Links die kritiek uit op de identiteitspolitiek en de regressiviteit van een groot deel van de linkse beweging. Zoals verwacht is bij deze laatste beweging keiharde kritiek gekomen van de usual suspects; want als je kritiek hebt op identiteitspolitiek heb je een mening die overeenkomt met die van sommige FvD-ers, en dat kan niet goed zijn!

De grap is dat Poels in zijn interview met Cornax zelf aangeeft soms betere gesprekken te kunnen hebben met rechts-conservatieve personen en journalisten, terwijl zijn politieke voorkeur hier sterk van afwijkt. Dat geeft te denken. Ook hierom is het essentieel om het ideaal van vrije discussie en debat zonder taboes en dogma’s uit te blijven dragen en te blijven steunen, exact waar De Nieuwe Zuil voor staat. We worden, zoals Poels zegt, elkaar angst om met elkaar in gesprek te blijven aangepraat; en de verschillen tussen groepen worden kunstmatig opgepompt. Dit ondergraaft niet alleen daadwerkelijke discussie, maar ook de fundering van een maatschappij; als we niet meer met elkaar kunnen praten, wat bindt ons dan nog? En is afzondering en geweld dan nog te voorkomen?

 

Lees meer:

http://politiek.tpo.nl/2015/07/28/het-cultuurconflict-is-exsistentieel-en-zal-zich-voortzetten/

http://politiek.tpo.nl/2017/08/20/charlotsville-radicaal-rechts-en-radicaal-links-op-gelijke-voet-stellen-mag-niet-van-de-amerikaanse-pers/

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld