Dit is een artikel van Frits Bosch

Zuid-Europese landen worden extra zwaar getroffen door Corona. De Europese Centrale Bank, ECB, onderkent dat en heeft een Pandemienoodprogramma gelanceerd van 750 miljard euro extra om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen.

Het plan komt bovenop het pakket van maatregelen dat de ECB eerder presenteerde om 120 miljard euro extra in de economie te pompen en bovenop de 20 miljard maandelijkse monetaire financiering. Samen dus 1.110 miljard. Dat is anderhalf keer de omvang van de Nederlandse economie. Daarmee kunnen de Zuid-Europese landen voorlopig mee vooruit. De ECB gooit eigen opkooplimieten overboord.

Risico op hyperinflatie

Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, in een interview: “deze overschrijding is ons in Europa verboden. En het is bovendien niet zonder risico’s. Alle episodes van hyperinflatie uit het verleden zijn begonnen met monetaire financiering van overheidsschulden. Op dit moment werken juist een ontzettende hoop factoren tégen inflatie. Dan is monetaire financiering misschien even minder riskant. Maar blijft die situatie zo? Dat weten we niet. In Zimbabwe, in Venezuela, in de Weimar republiek is men ook begonnen met een beetje monetaire financiering en pas een grote geldpers deed het vertrouwen in het geld verdampen.”

Ook ik acht hyperinflatie levensgevaarlijk. Als de economische groei sterk terugvalt naar forse recessie, de staatsschulden enorm oplopen en de monetaire financiering hallucinant is, dan dreigt dit gevaar omdat er partijen/landen zijn die hun schulden graag zien verdampen. Wie schetst mijn verbazing als Knot vervolgens Eurobonds wenst.

Te risicovol

Ik ben een tegenstander van Eurobonds omdat dit soort obligaties voor gemeenschappelijke rekening een vrijbrief geeft voor de uitgifte van staatsleningen van de zwakke landen nog verder op te voeren, waardoor het totale risico binnen het Europese monetaire stelsel navenant wordt opgevoerd. Het corrumpeert, perverteert en leidt tot verslaving aan de geldpomp.

Knot gaat nog verder: hij wil “nieuwe obligaties uitgeven via het Europees Stabiliteits Mechanisme, ESM”, want “de roep om solidariteit is heel logisch.” Knot schaart zich bij allen die in deze zware tijden de ratio loslaten en hun  emotionele hart laten spreken. Dat lijkt mooi, maar is onverstandig. Knot is ingehuurd om rationele adviezen te geven. Laat emotie aan anderen.

Er wordt Russisch roulette gespeeld met de stabiliteit van het Europese monetaire stelsel, dat toch al niet solide is. Ex-ECB directeur Mario Draghi moest al herhaald ingrijpen “whatever it takes”. Knot waarschuwt tegen hyperinflatie, maar hij zet er heftig op in uit empatische overwegingen, ‘solidariteit’.

Oud minister van financiën Jeroen Dijsselbloem in 2017: “Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit belangrijk. Maar wie aanspraak maakt op de solidariteit heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen – Schnaps und Frauen – uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen.”

Bij Russische roulette wordt een revolver geladen met één patroon en tegen de slaap geplaatst. Daarna krijgt de cilinder een zetje zodat onbekend is waar de kogel zich bevindt. Vervolgens haalt men de trekker over. De trommel van een revolver heeft meestal zes kamers, de kans op dodelijke afloop is dus 1/6. Het komt bijna neer op een zelfmoordpoging. Als Knot dit spel wil spelen, dan doet hij dat maar in privékring, maar niet met onze samenleving als onderpand.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”, zie voor overzicht alle publicaties hier.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld