Een maand geleden kwam Rihanna in het nieuws door een bijzondere oproep. In een Twitterbericht riep ze de Nederlandse overheid op om 100 miljoen dollar te investeren in beter onderwijs in de wereld. Het is zeker niet nieuw dat celebrities oproepen om barmhartig of gul te zijn. Wat wél nieuw was, was dat het bericht direct gericht was aan premier Rutte en minister Kaag. Nog opmerkelijker is dat het – een maand later – waarschijnlijk alsnog gaat gebeuren. Minister Kaag heeft bij de VN in New York aangekondigd investeringen te doen in beter onderwijs voor de wereld. Tot 2023 is er ongeveer 20 miljoen euro per jaar beschikbaar voor beter onderwijs in crisisgebieden.

Hiermee lijkt het net alsof D66 tóch nog een onderwijspartij is. Nederlands onderwijs gaat hier echter totaal geen profijt van hebben. Het Nederlandse onderwijs is sowieso al aan het verloederen, maar extra investeringen of nieuwe – en werkende – beleidsplannen hoeven we niet te verwachten.

Toen de tweet werd verstuurd, gaf een woordvoerder van minister Kaag al aan dat er geen enkele belofte is gemaakt. Toch zien we nu dat er dus wel degelijk geld naar de organisatie Global Partnership for Education gaat. Is de overheid ‘gevallen’ voor de druk van een celebrity? Of zag de overheid dit eerder als buitenkansje om hun Gutmensch-status te verhogen?

Wat de motivatie van de overheid voor dit besluit ook mag zijn, verstandig is het niet. Er heerst al genoeg onvrede na Prinsjesdag en de algemene beschouwingen. Er wordt een algehele bezuiniging van 183 miljoen euro op onderwijs ingesteld. Zeer pijnlijk om te zien dat er weer geknipt wordt in het onderwijs – van onderwijspartij D66 kunnen we ook wel stellen dat ze beloftes voor beter onderwijs niet gaan waarmaken. Er wordt dus bezuinigd op onderwijs in ons eigen land, maar Minister Kaag is wel bereid om te blijven investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden.

Deze kosmopolitische actie is misschien leuk voor de bühne. Het zal wellicht goed scoren onder de Gutmenschen in Nederland, maar het is schandalig dat we bezuinigen op ons eigen onderwijs. De vele klachten uit het onderwijs worden niet gehoord, maar de overheid heeft haar status in het buitenland wel weer verbeterd. De vraag is wie hier nu eigenlijk profijt van heeft? (hint: niet de leerlingen en studenten die de komende jaren onderwijs genieten)

Eén ding is zeker: de tweet van Rihanna is verdacht. Maar de keuze van de overheid komt echt op het verkeerde moment.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld