Dikwijls krijg ik de vraag wat de term cultuurmarxisme nu precies inhoudt. Waar strijden we nu tegen – is het geen ‘complotdenken’? Absoluut niet! Diverse media zoals de Groene en Jalta proberen continu de term cultuurmarxisme te framen als complotdenken. Bij deze verwijs ik naar mijn boek De Democratie en haar Media, waar ik ook duidelijk beschrijf dat cultuurmarxisme geen complot is dat wordt uitgevoerd door een schimmige elite. Daarin bepleit ik juist dat de elite niet ideologisch wordt gedreven.

Laf opportunisme

Zoals ik onlangs betoogde in het Boudry-debat, leidt dit dikwijls tot laf opportunisme om de confrontaties met cultuurmarxistische actiegroepen uit de weg te gaan. Want voor de postmoderne elite is het vaak belangrijker om de carrousel draaiende te houden. Wat wil zeggen: het in stand houden van de ambtelijke molens is vaak bepalender dan verkiezingsprogramma’s. Wellicht dat deze ideologische leegheid de culture wars binnen het maatschappelijk middenveld heeft doen ontvlammen.

Een liberale of ‘conservatieve’ politicus zit er misschien niet op te wachten dat varkensvlees door multinationals wordt vervangen door halal-vlees. Maar hij of zij zegt er niets over, want anders zijn die cultuurmarxistische actiegroepen er direct bij om die politicus in de media gelijk te stellen aan PVV of Vlaams Belang. Dit gebeurde toen Ybeltje Berckmoes (VVD) het woord ‘Eurabia’ liet vallen en fractievoorzitter Halbe Zijlstra er direct opdook om haar te denouncen. Al zit een doorsnee VVD-stemmer er écht niet op de wachten dat het hier Eurabia wordt.

(tekst loopt door onder de video)

Modder gooien op Trump

Wat heeft cultuurmarxisme hiermee van doen? Het cultuurmarxisme beïnvloedt de inbedding van het gedachtegoed wat betreft het maatschappelijk middenveld en de cultuur. Wanneer mensen makkelijk te beïnvloeden zijn met beelden van een verdronken peuter, om een voorbeeld te nemen, spinnen NGO’s die zich inzetten voor vluchtelingen hier garen bij. Een ander voorbeeld zien we rond de onderzoekszaak van Trump – de FBI blijft nu al zo lang zoeken naar modder. Dit proces wordt versterkt door de cultuurmarxistische tegenstanders van Trump: in hun retoriek is alles wat Trump doet (of niet doet) strafbaar. Maar nog steeds heeft de FBI geen concreet bewijs gevonden om de president af te zetten.

Het links identitair activisme brengt de identiteitspolitiek de wereld in. Vandaar de discussies die ontstaan rond het Sinterklaasfeest. Cultuurmarxisten delen de wereld bipolair in. Het befaamde zwart/wit denken ontstaat hieruit: zwart vertegenwoordigt hierin de onderdrukte en wit dat zijn de onderdrukkers. Helaas is de wereld niet in twee kampen op te delen; we zien echter dat de cultuurmarxistische denktrant dit wel doet, en dat het ook steeds meer aanslaat. Plots voelen bevolkingsgroepen zich geslachtofferd door historische gebeurtenissen van 300 jaar geleden of meer. Het cultuurmarxisme is een zichzelf versterkend en escalerend proces dat ontstaat uit de gedachte dat mensen gelijk zijn en niet gelijkwaardig. Het ontkennen en willen uitbannen van verschillen is een wezenskenmerk van cultuurmarxisme.

Zwart-wit denken is theologie

In dit manicheïstische zwart-wit denken toont zich de ontkerkelijkte theologie van het christendom. Maar belangrijker nog: de vijanden van degenen die cultuurmarxisme als concept gebruiken, proberen de claims van cultuurmarxisme-critici op te blazen om ze absurd te doen lijken. Als zou cultuurmarxisme al het kwaad in de wereld in één klap moeten kunnen verklaren.

Maar dit laat precies zien dat de vijanden van de critici van het cultuurmarxisme zélf nog altijd eschatologisch en theologisch denken. Want kennelijk koesteren zij de hoopvolle verwachting naar religieuze oerbegrippen die de wereld in één klap verklaren. Vandaar ook hun gedweep met termen als ‘diversiteit’ en ‘duurzaamheid’   centrale denkbeelden waar hele politieke partijen en wereldbeschouwingen rond worden gebouwd.

Het ergste van dit alles is dat de ooit zo prestigieuze instituten zoals de universiteiten meedoen met deze bizarre denktrant. Deze ontwikkeling probeer ik via de Nieuwe Kerk tegen te gaan. Bent u geïnteresseerd in mijn initiatief, dan vraag ik u vriendelijk om een donatie te doen. We zijn er al bijna! Over de drie kwart! Help dit project met de laatste loodjes! Wilt u meer weten over cultuurmarxisme dan raad ik u aan een paar van mijn artikelen of mijn boeken te lezen!

Doneer hier: 

https://www.voordekunst.nl/projecten/7175-verhalen-uit-de-samenleving-1

Lees meer: 

https://media.tpo.nl/2017/06/04/joshua-livestro-dieptepunt/

https://politiek.tpo.nl/2018/01/21/sid-lukkassen-het-verband-tussen-cultuurmarxisme-en-het-slavernijdebat/

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld