Binnen de pro-Trump beweging lijken er scheurtjes te ontstaan door de arrestatie en uitlevering van Julian Assange. Conservatieven (en Clinton-aanhangers) zien Assange eerder als medeplichtige van het Kremlin, een man die erop uit is om de Amerikaanse hegemonie te doorbreken. De ‘Trumpiaanse populisten’ zien Assange als held van het vrije woord. In de VS zien we nu ook dat Republikeinen – zowel politici als stemmers – lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan. De vraag is nu: wat gaat Trump doen?

Er zijn genoeg beelden te vinden uit 2016 waarin Trump zich positief uit over de doelen en behaalde resultaten van WikiLeaks. Zowel WikiLeaks als Trump hebben als doel om schoon schip te maken m.b.t. de heersende elite van de VS – Trump door middel van het presidentschap en WikiLeaks door als activisten de vuiligheid van politici en instanties, na zorgvuldige verificatie en anonimisering van de bron, naar buiten te brengen. We zagen echter vorige week al dat Trump ineens met een opmerkelijke uitspraak kwam: “I know nothing about WikiLeaks. It’s not my thing”.

De eerste ‘onoverkomelijke’ hobbel voor Trump

Vanwaar deze draai als het gaat om WikiLeaks? Of is er helemaal geen sprake van een draai? Woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders zei gisteren dat Trump duidelijk een grap maakte in 2016. Maar Trump gebruikte redelijk vaak – 141 keer in de laatste maand van zijn verkiezingscampagne – WikiLeaks om de corruptheid van het establishment aan te tonen. Wel verzekerde Sanders dat de enige reden dat Assange is gearresteerd vanwege zijn samenwerking met Manning in 2010 (toen Bradley, nu Chelsea).

Trump en Assange willen beide de corruptheid van de politieke elite blootleggen. Het zou Trump sieren als hij Assange laat gaan, dit zou direct een statement zijn dat Trump de persvrijheid hoog heeft staan. De volgende stappen zullen uitermate interessant zijn om te zien hoe het met de persvrijheid gesteld staat. Staan we op een laatste keerpunt wat betreft de persvrijheid? Kunnen we hier nog van spreken terwijl de arrestatie van Assange al een feit is?

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld