Dit is een blogpost van Frans van der Reep uit van 30 oktober 2011.

Recent was ik te gast in een workshop waar Wubbo Ockels een vraag opwierp aangaande het mysterie van de kolencentrale in de Eemshaven. Ik ben zo vrij geweest zijn vraag te verlengen en voor te leggen aan de lezers hier.

Waarom komt die centrale er terwijl er zoveel feiten inmiddels – sinds het besluit om dit te doen – tegen lijken te pleiten? Hoe werkt dit in bestuurlijk opzicht?

De cijfers

Even wat feiten. Nederland produceert nu al drie maal zoveel energie dan nodig voor eigen gebruik. De te bouwen kolencentrale maakt het noodzakelijk een extra kabel te trekken om die stroom naar het E-net te leiden. Die kabel kost pakweg een miljard, te betalen door de Nederlandse belastingbetaler.

Het levert een werkgelegenheid van circa 20 man, waarschijnlijk van niet-Groningse komaf. Het genereert een enorme vertraging in de opbouw an meer duurzame vormen van energieproductie. Het levert een enorme extra CO2-belasting waarvan het beleidsvoornemen is die ergens de grond in te pompen. Los van de wijsheid hiervan is die CO2 afvoer/opslag ook nog niet geregeld.

Circa 2/3 van de opgewekte energie gaat in de vorm van opgewarmd water de Waddenzee in, met totaal onoverzienbare gevolgen. Dat is echt heel, heel, heel veel, heel warm water.

Hoe en waarom?

De bouwer Essent is onderdeel van RWE, die op zijn beurt voor pakweg 30% eigendom is van Gazprom. Waar blijft hiermee het beleidsvoornemen dat Nederland voor zijn energie onafhankelijk wil zijn? Integendeel, het lijkt wel alsof we juist steeds afhankelijker worden.

Op dit moment is er geen vergunning om de exploitatie van deze centrale te starten, omdat in de milieu-effect rapportage de consequenties voor de Duitse Waddenzee en -eilanden niet zijn meegenomen. De Eemshaven ligt dicht tegen de Duitse grens. De Groningse autoriteiten bouwen echter gewoon door, omdat dit bouwen niet verboden is.

Er kwamen in deze workshop met Wubbo Ockels nog wel meer zaken voorbij, maar in mijn herinnering waren dit toch wel de belangrijkste. En nu de hamvraag. Waarom gaat dit door? Wat is het mysterie van de kolencentrale van de Eemshaven? Wie het weet, mag het zeggen.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld