”We zouden véél meer moeten lezen”, aldus Wim van Rooy. Zeker tijdens deze met zonovergoten zomerdagen – die nog lang niet voorbij lijken te zijn – is er niets beters dan met een goed boek langs een zwembad te liggen. Daarom: een leestip! Op 16 mei publiceerde Thierry Baudet zijn nieuwste roman Van elk waarheen bevrijd. In deze romankruipt Baudet in de huid van Philippe Guatier, een nostalgische cellist die woonachtig is in het hedendaagse Parijs, en omschrijft de mindset van de babyboomgeneratie. Philippe Gautier reflecteert op zijn leven en denkt na over wat de idealen van zijn generatiegenoten – de babyboomers – Europa hebben opgeleverd.

Op aansprekende wijze omschrijft Baudet de ambivalente verhouding van de hoofdpersoon met plicht en traditie. Deze ambivalentie is tekenend voor de hoofdpersoon, die door Baudet wordt omschreven als ‘een voorzichtig iemand’ en als ‘iemand die twijfelt’. In de roman is de invloed van Michel Houellebecq merkbaar aanwezig, bijvoorbeeld wanneer Philippe Gautier bevindt dat de Parijse grond waarover hij loopt hem eigenlijk al niet meer toebehoort – dergelijke gevoelens komen ook naar voren in Houellebecqs Soumission. Kortom: dualiteit en fatalisme vormen de hoofdlijnen van deze fantastische roman. Het lezen waard!

–Melchior

Wil je met gelijkgestemden van gedachten te wisselen over deze materie (en alle andere dingen die je wil bespreken)? Kom naar de café-avond ‘Verhalen uit de Samenleving’ op 2 september, café Engels in Rotterdam!

Delen via