Door Sander van Luit
Vandaag was er weer ophef in het Twitteruniversum; Wierd Duk werd door journalist Okke Ornstein bedreigd met een tweet. Deze zei: “Ik hoop dat die clash van @wierdduk nou eindelijk eens doorgaat want wij zijn met meer en dan kunnen we gewoon op hem schieten ipv over zijn gezeik te moeten luisteren.” Duk besloot hierop om aangifte te doen wegens bedreiging. Ironisch genoeg kwam dit juist na een speech die Duk hield op Lowlands, het linkse “hol van de leeuw” en in deze speech juist pleitte om wat vaker uit je bubbel te komen.
Dat Twitter een open riool is was al jaren bekend; vergelijkingen met loopgraven worden vaak gemaakt. Links en rechts hebben hun stellingen betreden en schieten dag in dag uit argumenten, beledigingen en bedreigingen af op het “foute kamp”. Als een groep tegenstanders je bestoken met argumenten en repliek heet het meteen dat de tegenstander “zijn trollenleger” op je af heeft gestuurd, alsof twitteraars geen individuen met een eigen mening zijn. Zo zijn Wierd Duk en Arthur van Amerongen al hiervan beticht door o.a. Dirk-Jan van Baar en Ewout Klei.
Termen als “alt-right”, “fascist”, “racist” en alle mogelijke variaties hierop worden om het minste of geringste op een politieke tegenstander geplakt, of er nu een kern van waarheid in zit of niet. Twitter leeft van #ophef, waarna de usual suspects direct uit hun holen komen om het niemandsland tussen de loopgraven op te zoeken en hun woordenmitrailleurs leeg te schieten.
Nee op Twitter kom je niet voor de goede discussies, dat is duidelijk. Hoewel er gelukkig wel mensen zijn die constructiever kunnen discussiëren over onderwerpen, en soms nog weleens van mening willen veranderen. Maar op de een of andere manier lijkt het alsof twitteraars vroeg of laat bezwijken aan de ziekte die “twitterradicalisering” heet. Menig BN-er heeft zichzelf al belachelijk gemaakt met openbare scheldpartijen, beledigingen, grove beschuldigingen en het zichzelf totaal voor lul zetten. Zie hoever het is gekomen met bijvoorbeeld Joshua Livestro: Dirk-Jan van Baar, Abdelkader Benali en Tofik Dibi. Respectabele personen die op het kortetermijnmedium dat Twitter heet helemaal losgaan, vooral in een poging van goedheidsgelding. Zelf kies ik er wijselijk voor om Twitter beperkt te gebruiken om hier ook niet aan ten onder te gaan, wetende hoe verleidelijk het is om los te gaan op dit hijgerige platform.
Op Facebook is het al wat beter, daar kom ik oprecht nog weleens goede discussies tegen. Maar helaas is discussiëren en debatteren een kunst die niet velen beheersen. Een cursus debatteren en argumenteren zou wat dat betreft van mij een verplicht onderdeel mogen zijn in het onderwijs. Ook WhatsApp als discussieplatform is gevaarlijk geworden sinds Yernaz Ramautarsing zijn raadszetel kwijtraakte nadat er gelekt werd uit een vermeend vertrouwelijke groep waarin al dan niet serieus gemeende uitspraken zijn gedaan. Uit politiek gewin is alles geoorloofd blijkbaar.
De maatschappelijke discussie komt hiermee in het geding; elke tweet en elk app-bericht kan voor eeuwig bewaard en geopenbaard worden. De deugdynamiek zorgt ervoor dat mensen dingen alleen nog maar durven te denken en niet meer durven te uiten, mochten ze nog kans willen maken op een goede baan of functie in het bedrijfsleven of het maatschappelijke veld. Fouten maken wordt niet meer getolereerd; eenmaal een ongelukkige uitspraak doen kan je hele leven verwoesten. Gij zult deugen, en indien gij 1 keer niet deugt zult gij branden in de hel.
Gelukkig is daar De Nieuwe Kerk om een plek te bieden waar mensen nog wel met elkaar kunnen praten in een vertrouwde omgeving waarin mensen af en toe over de grens mogen spreken om te bepalen waar die grens van meningen of beleid ligt. Om het midden te vinden zul je af en toe in discussies de extremen op moeten zoeken, juist om te weten waarom die extremen verderfelijk zijn. In De Nieuwe Kerk zul je niet als nazi worden weggezet als je een serieus debat wilt over immigratie en cultuur.
Lees verder:
https://media.tpo.nl/2017/06/04/joshua-livestro-dieptepunt/
Wat Thijs Kleinpaste zegt klopt niet, ik ben niet een nieuwe Anders Breivik in wording
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.