Dat actie wordt gevoerd om mensen te helpen die in nood verkeren, zoals nu in Oekraïne, is hartverwarmend. Ook ons land kent een uitgebreid netwerk van goede doelen. Op radio en TV wemelt het van de reclames voor die goede doelen en momenteel staat weer een megaproductie op stapel van Giro555.

Door: Ton Nijhof

Giro555 organiseert maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Overdag voeren de grote radiostations al actie. Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel.

Een paar simpele vragen: hoeveel geld zou er nu terecht komen bij de mensen in Oekraïne die het nu moeilijk hebben? Gaat dat naar de weduwen en wezen? Worden daar huizen van gebouwd die door de oorlog zijn vernield?

Nog een paar simpele vragen: hoeveel van iedere euro komt uiteindelijk netto bij het doel terecht? Hoe worden die doelen geselecteerd en wie doet die selectie? Worden de antwoorden op die vragen maandag ook gegeven en zijn ze gemakkelijk terug te lezen in de jaarverslagen?

Allemaal vragen die nooit een antwoord krijgen, omdat alle ‘goede-doelen-organisaties’ zo op het oog eigenlijk maar één echt doel hebben: met weinig inspanningen en tranentrekkende beelden een machtig mooi salaris opstrijken. Tot slot nog twee andere vragen: hoeveel directeuren van deze organisaties zijn lid van een politieke partij? Zijn er ook directeuren die aan politieke organisaties, zoals PVV, FvD, BBB of JA21 zijn verbonden?

Jaarsalarissen van directeuren goede doelen in Nederland die deelnemen in Giro555:

Care: € 128.095
Cordaid: € 129.562
Kerk in actie: € 169.000
Rode kruis: € 167.000
Oxfam Novib: € 141.060
Plan international: € 137.000
Save the children: € 124.625
Stichting vluchteling: € 130.857
Terre des homes: € 128.475
Unicef: € 139.823

NB: de kosten voor pensioenvoorzieningen zijn niet opgenomen. (!)

Tot slot de hamvraag: als rapaille zoals Sywert van Lienden en zijn maten al door de FIOD worden opgepakt voor een louche handeltje in mondkapjes, wordt het dan niet eens tijd om deze organisaties tegen het licht te houden? Ik heb namelijk zo’n vermoeden dat zij, net als Van Lienden, weliswaar beweren massieve steun te zullen leveren aan slachtoffers van oorlogen en andere rampen, maar dat uiteindelijk toch maar niet doen. Er is altijd wel een beroemde ‘kink in  de kabel’.

**********

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.

——————–

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld