Afgelopen woensdag had de PVV (samen met de ENV) een debat omtrent nepnieuws georganiseerd. Fantastisch initiatief van de PVV, en zoals Marcel de Graaff – Europarlementariër namens de PVV – met een knipoog mooi opmerkte, dat ons belastinggeld aan de EU nu goed wordt uitgegeven. Er was gekozen voor een panel van 4 sprekers, waaronder Sid Lukkassen. Naast onze eigen Sid waren ook Arnold Karskens, Carla Joosten (Elsevier) en Mark van Assen (AD) aanwezig. De moderator deze dag was Robert Jensen, die het af en toe niet kon laten om zelf zijn scherpe kritiek te uiten omtrent het onderwerp van de dag.

Arnold Karskens merkte al scherp op dat als het om nepnieuws gaat de EU zelf al snel de wijzende vinger uitsteekt richting of China of Rusland en met name de ‘populisten’, terwijl kritische zelfreflectie over de nieuwstoevoer van de lidstaten helaas ontbreekt. Zowel Lukkassen als Karskens – die ook aankondigde dat hij de NOS aanklaagt wegens discriminatie en misbruik van overheidsgelden – kaartte aan dat onze eigen ‘betrouwbare’ nieuwsorganisaties bij lange na niet zuiver op de graat zijn. Ook zij vallen met gemak voor nepnieuws. Journalisten zijn als hongerige honden die af en toe wat nieuws krijgen ‘gevoerd’ van de spindoctoren en propagandisten binnen de EU.

Wat helaas opviel was de naïviteit van Mark van Assen, die als EU-verslaggever namens het AD in Brussel zit. Zelf is hij van mening dat journalisten nog wel kritisch vermogen hebben en echt wel de problemen aankaarten – dat tegenwoordig een artikel van de Volkskrant praktisch inwisselbaar is met de inhoud van een artikel uit het AD werd helaas niet genoemd. Ook was hij van mening dat het ‘gevaar’ van bijvoorbeeld EU vs. Disinfo veel te groot is gemaakt. Er worden namelijk per dag honderden dingen geopperd binnen het Europarlement, maar meestal stellen deze voorstellen niet veel voor.

Juist doordat Karskens en Lukkassen meer op één lijn zaten en Joosten en van Assen eigenlijk een andere mening hadden, was het debat vrij levendig. Dit maakte dat het debat überhaupt een aanwinst was voor de ‘neutrale’ toeschouwer. Geen typische Jinek/Pauw setting waarin er eigenlijk geen diversiteit van standpunten aanwezig is. Daarom ook chapeau naar PVV-Europa en de ENV voor het organiseren van dit evenement!

Het was ook zeer mooi om wat bekende DNZ-volgers in de zaal te zien! Wij als DNZ hebben dan ook de grote missie voor ogen om dit soort debatten te stimuleren en zélf te organiseren. Als we hiermee ook nog een breder publiek kunnen aantrekken zou dat helemaal fantastisch zijn! Hoe meer wij het debat kunnen laten herleven in Nederland hoe meer wij daar als Nederland profijt van hebben!

Voor de mensen die het debat willen terugkijken:

https://pvv-europa.nl/livestream-debat-nepnieuws

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld