Over enkele weken zijn er regionale verkiezingen in drie Oost-Duitse staten. Als we kijken naar de meest recente poll zien we een duidelijk verschil met de landelijke verhoudingen.

Für Ostdeutschland ergibt sich demnach folgendes Bild:

  • Demnach käme die AfD derzeit auf 23 Prozent.
  • Damit läge die AfD vor der CDU bei 22 Prozent.
  • Mit großem Abstand folgt auf Platz drei die Linke mit 14 Prozent.
  • Dann kämen die Grünen mit 13 Prozent.
  • Die SPD würde mit elf Prozent auf Platz fünf landen.
  • Die FDP käme auf sieben Prozent.
  • Sonstige Parteien erreichten derzeit zehn Prozent.

De anti-establishmentbewegingen worden al jaren steeds populairder in het oosten van Duitsland. Vrij logisch ook, zij waren in eerste instantie de dupe van het Wir schaffen das-beleid van Merkel. De massale toestroom van migranten kon hierdoor ongehinderd plaatsvinden via de Balkanroutes.

Tijdens de afgelopen verkiezingen betaalde Merkel de prijs voor dit ondoordachte beleid, wat veel ellende heeft gebracht in Duitsland en vele andere EU-lidstaten. Genoeg is genoeg; Merkel als regeringsleider is iets wat veel Duitsers niet veel langer kunnen verteren. Toch blijft ze als absolute vorstin zitten, terwijl haar macht als jaren afbrokkelt binnen haar eigen bondsstaten.

De hard linkse en rechtse politici worden steeds populairder. De Groenen kennen een ware opmars die gestaag blijft doorgaan, evenals AfD. Beide partijen groeien al jaren, voornamelijk omdat CDU/CSU inhoudelijk geen verbeteringen brengt voor de gemiddelde Duitser.

Al jaren wordt er gespeculeerd over het opstappen van Merkel – toch blijft ze jaar na jaar gewoon zitten. CDU/CSU doet er alles aan om huidige status quo in stand te houden. Tegen welke prijs? Duitsland verruwt met de dag, ten nadele van de gewone burgers die graag stabiliteit willen. Deutsche Bank – zoals veel economen voorspelden – maakt de ene misser na de andere. Economisch gaat het niet zo goed met de Duitse bankensector, en de rekening hiervoor zal waarschijnlijk worden doorgeschoven naar de burgers.

Wanneer zullen de eerste grote politieke veranderingen zien in Duitsland? Er zijn al genoeg aanwijzingen te vinden dat de tijd rijp is voor verandering.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld