De Hongaarse regeringspartij Fidesz zorgt al voor langere tijd voor ophef binnen de EU. Voornamelijk ook binnen de EVP (de Europese Volkspartij), na een botsing met het CDA en het verbreken van de banden met de partij, blijft de partij van Orbán een kritische stem binnen de fractie. De Hongaren dreigen dat als ze de EVP-fractie moeten verlaten, ze mogelijk zullen overstappen naar een ‘populistische alliantie’ zoals de Italiaanse minister Matteo Salvini van de Lega-partij voor ogen heeft. Fidesz geeft aan dat de linkervleugel binnen de EVP het zichtbaar moeilijk heeft om in dezelfde fractie te zitten als Fidesz. De Hongaren blijven de deugdynamiek binnen de EU tarten. Het openlijk flirten met een nieuwe alliantie kan een flinke domper opleveren voor de EU.

Komend jaar staan de nieuwe Europese verkiezingen op het programma en hoe groter de anti-EU bewegingen worden, hoe meer de EU siddert van angst. Al helemaal na Salvini’s aankondiging van afgelopen vrijdag, waarin hij bevestigde dat hij partijen uit diverse landen samen wil laten komen in één fractie – iets waar EU-leiders waarschijnlijk niet al te blij mee zijn. Zal dit gaan betekenen dat de EU-kritische beweging steeds groter en serieuzer gaat worden? Salvini wil overigens zelf niet met Italië uit de EU, hij wil de EU het liefst van binnenuit hervormen. Dit zorgt natuurlijk wel voor nieuwe vragen. Welke koers zullen de EU-kritische partijen in Nederland gaan varen? Blijft een partij als Forum voor Democratie anti-EU en blijven ze vasthouden aan een Nexit-droom? Of zullen ze tot de conclusie komen dat samenwerken met hervormers om de EU van binnen uit te veranderen geen slecht idee is?

Dit worden spannende en boeiende tijden, zeker na het nieuws dat Steve Bannon zich ook wil gaan bemoeien met de EU-kritische partijen en de komende verkiezingen. Eén ding is zeker, het komende jaar wordt een spannend jaar in Europa. Blijven we doorgaan met de desastreuze koers van de EU en ECB of gaan we eindelijk verandering zien? Er moet soevereiniteit terug naar de lidstaten want de ‘dictatuur van Brussel’ gaat steeds meer mensen irriteren. Dit zorgt ervoor dat de ‘populistische’ partijen steeds meer mensen voor zich weten te winnen.

Het belooft, nogmaals, een interessant jaar te worden voor Europa en de EU.

Zie meer:

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld