Het afgelopen jaar heb ik als zelfstandig onderzoeker veel studie gedaan naar de vrijheid in wetenschap en hoe politiek is ingebed binnen cultuur, en hoe politiek ook cultuur weer beïnvloedt. Dit onafhankelijke onderzoek kon ik doen dankzij de steun van jullie: mijn lezers, vrienden en donateurs.

https://www.voordekunst.nl/projecten/6565-voor-vrijheid-in-onderzoek-en-wetenschap-1

https://www.voordekunst.nl/projecten/6034-artikelenserie-cultuur-en-politiek-1

De publicaties die dit opleverde maakten veel reacties los. Het boek Levenslust en Doodsdrift kreeg een zeer positieve recensie in de Elsevier maar zorgde ervoor dat Sjoerd de Jong in de NRC bijna een hartaanval kreeg!

De wijze hoe verschillend de gevestigde media reageren op boeken die gevoelige onderwerpen behandelen is kenmerkend voor deze tijd. De gevestigde instituties zitten niet te wachten op filosofen die lastige vragen stellen, zware onderwerpen behandelen en met vernieuwende inzichten komen. Tegelijkertijd dalen de oplages van de gevestigde media en durft een groeiende groep mensen vraagtekens te zetten bij ontwikkelingen in de maatschappij.

Zoals ik onlangs betoogde in een oratie bij de VVD Merwedrecht wordt het tijd dat de politieke en culturele elite het maatschappelijk onbehagen serieus gaat nemen. Maar wij hebben geen tijd om daarop te wachten! Het wordt tijd dat wij zelf op zoek gaan naar oplossingen voor de problemen van nu.

Daarvoor is het belangrijk dat er een stevige sociaal-economische structuur wordt opgebouwd. Dat er een nieuw gevoel van gemeenschapszin komt. Dat er een nieuwe zuil ontstaat waarin wij elkaar kunnen vinden en samen in gesprek kunnen gaan.

Ik heb de afgelopen jaren via mijn projecten en via mijn publicaties hard mijn best gedaan om het fundament van deze nieuwe zuil vorm te geven. Het is nu aan ons om samen te gaan bouwen. Laten wij beginnen met de plek waar wij elkaar kunnen ontmoeten, kunnen inspireren en kunnen bezielen. Laten we beginnen met het bouwen van een nieuwe kerk… Laten we kerken bouwen!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

1 reactie

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld