Dit is een artikel van Hans van Loenen

Ik geef toe; deze aankomende economische coronacrisis zal een  X-factor groter zijn dan in het begin van de jaren tachtig, toen er ook een flinke economische crisis in Nederland woedde, vanwege het wegvallen van de ‘oude’ industrie en de nieuwe economie van dienstverlening nog niet was opgekomen.

De crisis van 2008 was ook ernstig, maar had voornamelijk grote financiële gevolgen, welke we nog steeds niet afbetaald hebben. Het directe gevolg van de begin jaren tachtig was dat honderdduizenden in riante uitkeringen werden gedumpt door de werkgevers in overleg met de vakbond. Velen hebben jarenlang dankbaar gebruik kunnen maken van de riante WW- en WAO-regelingen tot aan hun pensioen, waarna zij gebruik konden gaan maken van de AOW- regeling. Het heeft jaren geduurd voordat de ruimhartige regelingen versoberd konden worden om de gigantische uitgaven aan uitkeringen enigszins in de hand te krijgen. Het heeft ook evenzoveel jaren geduurd voordat de massa (jeugd) werkloosheid tot een acceptabel niveau gebracht was, ondanks de vele extra initiatieven/ regelingen zoals de VUT.

Dubbele boekhouding

Dankbaar als vele mensen mochten zijn voor dit werkoverleg tussen de werkgevers/regering en vakbonden werd tegelijkertijd een ander onderwerp onder tafel geschoven t.w.: wie gaat het zogenaamd onaangename en slecht betaalde werk doen?! Tja, de werkgevers wilden geen duur loon betalen voor simpel werk en de werklozen wilden hun goede uitkering niet kwijt, werkgever en vakbond konden zich beiden niet permitteren om water bij de wijn te doen, zonder gezichtsverlies te lijden bij hun achterban, om alsnog gezamenlijk tot een oplossing hiervoor te komen.

Zo begon bij de aanvang van de jaren tachtig het grote traject/project van de sociaaleconomische dubbele boekhouding van de goedkope buitenlandse werknemer en de nieuwe medelander. En hoewel er nog vele jaren een massawerkloosheid zou heersen, kwamen er op structurele basis elk jaar meer buitenlanders binnen van de nu enkele wel zeer overbekende, ongewenste origine. Tot op heden is deze ‘dubbele boekhouding’ niet gecorrigeerd tot mijn verdriet en is het blijkbaar voor BV. Nederland goedkoper om slecht betaalde Nederlanders en buitenlanders in dienst te hebben met daarbij een zekere percentage werklozen, dan om Nederlanders een acceptabel loon te geven.

Voor de socialisten en andere Deugmensen mocht dit alles een internationaal feestje zijn van ‘arbeiders aller landen verenig u’, op kosten van de Nederlandse identiteit en maatschappij, maar welke prijs moeten we hiervoor nu betalen en welke prijs gaan we er nog meer voor betalen?

“Het is altijd een
linkse hobby geweest”

Net voor de Corona-crises kende Nederland een zogenaamd laag werkloosheidscijfer en kijk je over de laatste veertig jaar, dan zie je een werkloosheidscijfer van een paar procenten waar je niet echt van schrikt, toch: elk procent is pakweg een kleine 100.000 mensen. Was/is het werkloosheidscijfer een goed argument voor het importeren van buitenlanders? Ja, velen zijn nodig voor de economie, maar meerdere velen helemaal niet. Het is altijd een linkse hobby geweest. In het begin van de jaren tachtig is er een principiële fout gemaakt door vakbonden, werkgevers en regering, die zich niet meer laat herstellen. Laten we hopen dat de herstart van de economie na corona, we (d.w.z. de werkgevers/vakbond/regering) niet dezelfde fout maken, door weer goedkope arbeiders te importeren om de economie weer rendabel te krijgen. Maar je weet het nooit met zulke ’beleidsmakers’.

De coronacrisis is/wordt vele malen groter dan toen, iedere maand erbij van niet werkend Nederland  is een slachtpartij met tienduizenden werklozen als resultaat. Mijn punt is: het duurt echt heel lang voordat de arbeidsmarkt zich heeft hersteld, heel lang. Laat ik een voorbeeld nemen: de vliegtuigmaatschappijen. Stel: je had 100 vliegtuigen en de bijhorende organisatie en de economie trekt weer aan na de coronacrisis, dit proces gaat helaas langzaam op gang komen vanwege logistieke/organisatorische redenen, het wegblijven van klanten (omdat zij geen geld hebben) en het onder de kostprijs werken van sommige producenten (concurrentie). Hierdoor kan gemakkelijk een derde van je vliegtuigen gaan wegrotten in de Nevada-woestijn en kan een evenredig deel van de mensen thuis gaan zitten op de bank om de ‘Mark Rutte Pinokkio show ‘op TV te gaan kijken of ze kunnen proberen een andere baan te gaan zoeken. Plotseling bevinden zich dan honderdduizenden op een arbeidsmarkt, die zij niet begrijpen en waarvoor zij niet opgeleid zijn en voor één enkele baan 100 mensen bereid zijn om het uit te voeren, doch waarvan 99 % wordt afgewezen. Het is uiteraard een beetje nattevingerwerk, maar een flink gedeelte van de aangeboden diensten en producten zal niet terugkeren op de markt en de daarmee gemoeide werkgelegenheid zal ook verloren gaan.

Leger van nietsnutten

Een waarschijnlijk hoog percentage mensen van twintigers/dertigers/veertigers zal thuis gaan zitten met een uitkering en nooit meer tot betaald werk komen. Het duurt te lang voordat de werkgelegenheid/arbeidsmarkt zich herstelt, deze zullen nadat zij de hypotheek en andere toekomstplannen in de vuilnisbak hebben kunnen gooien, zo goed als mogelijk verder leven met een uitkering, welke betaald zal worden door (nog meer) geleend geld van de financiële markten. Het leger van nietsnutten gaat nog groter worden dan in de jaren tachtig, die zichzelf moeten vermaken met een wat minderbedeelde uitkering en de eeuwige Netflix.

Ach misschien kunnen de technisch aangelegde mensen enkele technologische innovaties wel versnellen, ze hebben toch niks te doen.

Jaaaa, natuurlijk staat het basisinkomen om de hoek te schreeuwen met het motto ‘iedereen rijk en vrij ‘, maar het blijft voor een groot gedeelte Netflix verveling en dit alles wordt gefinancierd met geleend geld en we kunnen elk moment in een existentiële afgrond storten met Afrika als voorland.

We gaan het meemaken, welke weg we langs de rand van de vulkaan we moeten lopen.

Hans van Loenen

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld