Vandaag nemen we de tijd om stil te staan bij één van de eigenschappen van ‘doctor Sid’ die dikwijls onderbelicht blijft. Mensen vinden veel van Sid – zijn presentatie, zijn inhoud en analyses, en uiteraard zijn daarover de meningen tussen links en rechts verdeeld. Maar één ding waarover vriend en vijand het eens zijn, is zijn enorme productiviteit.

Breed onderlegd

Op online fora blijft men vaak hangen in gesprekken over de persoon Sid, maar neem in acht wat hij allemaal doet! De man is thuis in een breed en divers spectrum van onderwerpen. Dit loopt van cryptovaluta tot geopolitiek, islamitische theologie en canonieke filosofen zoals Plato, Nietzsche en Walter Benjamin. Je kunt hem op elk moment aanstoten en hij kan er iets zinnigs over zeggen dat daadwerkelijk hout snijdt.

Neem nu deze zaken, die in de afgelopen twee dagen online kwamen:

[1] Sid Lukkassen en Yernaz Ramautarsing filosoferen een uur lang over de verrechtsing van allochtonen, revolutie, en de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting van Johan Derksen.

[2] Het vervolg van deze discussie. Hier gaat het ook over de al te nuchtere Nederlandse volksaard.

Hierbij is het zo dat Sid en Yernaz deze gesprekken opnamen als deel van Sids project ‘realistisch allochtoon’. De inhoud was eigenlijk niet bedoeld voor uitzending, maar puur voor in het boek. Yernaz vond het inhoudelijk echter zó goed dat hij ervoor zorgde dat het op de radio is uitgezonden.

[3] Sid Lukkassen en Peter van Asselt (Poppencast Peter) streamen samen het spel ‘Age of Empires 2’. Op het einde beantwoordt Sid kijkersvragen over het leiderschap van Thierry Baudet en de opkomst en ondergang van Theo Hiddema.

Het is een pilot, wat zaken qua belichting en geluid moeten nog even worden scherpgeslepen, maar het concept staat. Kennelijk willen Sid en Peter een roadmovie maken.

[4] Een artikel van Sid over Pim Lammers, de controversiële dichter (of toch niet) van de Kinderboekenweek.

[5] Sid schrijft over Ayn Rand en The Fountainhead: haar werk confronteert ons met de trieste dystopieën van vandaag!

[6] Sid voert debat in de gemeenteraad van Arnhem over het plan van het college om Schaapsdrift te vernietigen. Hij steunt de inwoners!

Als we deze zes bronnen, die maar een toevallige momentopname zijn van alles wat Sid doet, in samenhang bezien, dan vallen wat dingen op.

Internationaal

Ten eerste zien we het internationale bereik van Sid. Hij publiceert ook in België, dus zorgt dat het bewustzijn van cultuur en verzet in Nederland en Vlaanderen, op elkaar aangesloten blijft. We zien tevens dat Sid afdaalt in de haarvaten van de samenleving: hij praat met zowel het gewone volk, mensen van de praktijk, als met intellectuelen, bestuurders en politici.

Wat ons van DNZ zo bevalt aan Sid, is dat het gaat om een persoon die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om alle lagen en standen te doordringen met realiteitszin. En ook geen valse hoop verkondigt om er zelf beter van te worden. Bedenk dat deze man geen subsidie krijgt, ook geen ‘cushy job’ heeft ergens op een Tweede Kamer.

Staying power

Sid is dus niet iemand die ooit een puntje heeft gescoord in de cultuurstrijd, toen even populair was, en die populariteit direct verzilverde met een Kamerzetel en hierdoor voor de komende tien jaar geramd zit. Sid is een one-man-army en zonder onze steun, gaat het niet.

Inmiddels is de Tweede Kamer een klankbord groep voor plannetjes die binnen internationale contreien worden voorbereid. In de Haagse wandelgangen zal het verschil uitdrukkelijk niet worden gemaakt. Dr. Sid daalt af in de krochten van de samenleving om realisme te verspreiden, en zijn missiewerk is in dat opzicht relevanter en belangrijker. Glazenwassers en brandweermannen raken geïnspireerd door zijn betogen en video’s: zij beginnen zich te verdiepen in literatuur en filosofie. Mogelijk denkt de oppervlakkige buitenstaander dat dit een grap is, maar het is geen grap.

Sid steunen is mogelijk via BackMe.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld