Vandaag verscheen er een mooi artikel op RT met een overzicht van ‘gerespecteerde’ nieuwsmedia die gigantisch nepnieuws publiceerden over Rusland. Een voorbeeld: de Times of London publiceerde in november een artikel waarin stond dat het Kremlin alleen al in Londen ongeveer 75.000 informanten heeft. Een neo-conservatieve denktank had een onderzoekje gedaan – met maar liefst 16 interviews – dat concludeerde dat de helft van de Russische migranten informantenwerk zouden doen.

De Russen komen er aan

Deze feitenvrije onzin omtrent het ‘Russische gevaar’ is niet nieuw. In de tijd van McCarthy zag een deel van rechts in werkelijk álles een gevaar vanuit de Sovjet-Unie. Tegenwoordig is de links-liberale elite extreem russofoob. Voor journalisten – die al bijna niks verdienen tegenwoordig – is het lucratief om in te spelen op deze veilige anti-Ruslandretoriek. Het is namelijk makkelijk scoren! Een goed voorbeeld is natuurlijk de NPO: bijna nooit verschijnt er een Ruslanddeskundige. Oké, misschien niet helemaal waar; de deuger Hubert Smeets schuift af en toe aan.

Altijd maar weer gaat het over de vermeende agressie van Poetin en de dreiging van Rusland. Continu wordt er gespeculeerd over een mogelijke Russische inval of Russische internettrollen of beïnvloeding van verkiezingen. Zelden krijgen we bewijs of ook maar een suggestie van bewijs te zien. Eén ding wat ze ons wel garanderen: Poetin is gewoon gevaarlijk!

Typisch NRC

Het NRC Handelsblad heeft zichzelf verheven tot koploper der anti-Poetinmedia. Grootse afbeeldingen van hoe Poetin argwanend of duister kijkt naar de moreel superieure Westerse landen doen vermoeden dat de Russen klaar staan om ons binnen te vallen. Tot nu toe ontbreekt ieder bewijs hiervan. Mensen in het Westen en in Nederland die niet zo negatief zijn over Poetin – en dan heb ik het nog niet eens over mensen die daadwerkelijk pro-Russisch zijn – worden direct in een frame geplaatst. Het zijn vaak natuurlijk boze, blanke (jonge) mannen met een moedercomplex. Ze zijn fan van Jordan Peterson en Vladimir Poetin, dus zullen ze wel fout zijn en het blanke patriarchaat in stand willen houden met hun ‘argumenten’.

Een trend die zich voordoet is dat steeds meer mensen door hebben dat onze nieuwsmedia overwegend negatief zijn over Rusland. Steeds meer mensen hebben ook door dat de Russen helemaal niet zo eng zijn als mainstream media ons doen geloven. Mensen worden kritischer tegenover de ‘klassieke’ media die gestaag hun lezersvertrouwen zien dalen. Men stapt steeds vaker over naar alternatieve mediakanalen, of ze gaan zelf hun research doen. Bij De Nieuwe Zuil proberen we bij te dragen aan een meer realistische kijk op het nieuws.

Een bijkomend probleem van deze linkse dominantie, is dat alle ruimte om onderzoek te doen, te publiceren en op te treden in publieke media, is gemonopoliseerd. Voor iedereen met een rationeel, zelfstandig geluid, is er geen economische ruimte. Zo behoudt links de macht over het opinielandschap. Steun daarom Sid Lukkassen met zijn nieuwe onderzoek naar identiteitspolitiek: hierbij de link naar dit belangrijke project, inclusief korte video!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld