Wat sommige journalisten al jaren roepen en beschrijven werd afgelopen zaterdag nog maar eens bevestigd. De Nederlandse democratie delft het onderspit door de enorme lobby-invloed die Nederland kent. Het maakt weinig uit wat de burgers stemmen of vinden; als de grote bedrijven er een andere agenda op na houden delft de democratie het onderspit. Afgelopen zaterdag verscheen er een interview met Unilever-topman Paul Polman in het AD. Hierin vertelt hij dat het voor Unilever een keiharde voorwaarde was dat de dividendbelasting werd afgeschaft; pas dan zou het hoofdkantoor zich naar Rotterdam verplaatsen.
Paul Polman gaf aan dat deze eis al zo’n 10 jaar bestond vanuit Unilever. De houding van Polman is typerend voor de machtige lobby’s in Nederland: de politiek staat in dienst van de grote multinationals en niet andersom. Rutte durfde nooit toe te geven dat Unilever dit spelletje speelde. Het kabinet Rutte III stond in het teken van de dividend-kwestie: veel draaien en van onderwerp veranderen wanneer de vragen te pijnlijk werden hebben uiteindelijk niks opgeleverd. Behalve dan gezichtsverlies voor Rutte.
In het interview verwijt Polman de crisis en de hoge druk waar Mark Rutte onder kwam te staan vooral aan de oppositie; de Engelse aandeelhouders houden niet van gemor in de politiek, vandaar dat ze hun hoofdkantoor niet verplaatsten naar Nederland. Zelf wast Polman zijn handen in onschuld en heeft hij nergens spijt van. De arrogante houding van Polman laat zien hoe ongenaakbaar de lobbyisten zijn geworden in Nederland. Als Grijze Eminentie – de machthebbers die je niet op de voorgrond ziet – weten de lobbyisten jarenlang hun agenda te verwezenlijken door Den Haag steeds te ‘overtuigen’ van het doel.
Binnenkort zijn er provinciale verkiezingen. Deze getrapte verkiezingen zorgen indirect voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is de grootste lobby in Nederland: machtige figuren uit de multinationals en werkgeversorganisaties hebben hier hun mannetjes zitten. Zij zijn bij machte om een wet te maken of te breken. De Tweede Kamer blijft afhankelijk van de agenda van de lobbyisten om hun wetten er door te krijgen.
Tijdens de provinciale verkiezingen is het de uitgelezen kans om dit kabinet een halt toe te roepen. De jarenlange lobby door middel van partijen als de VVD, D66, PVDA en CDA kan dan worden afgestraft. Wel moeten we vrezen voor nieuwe lobbyisten binnen deze Kamer. GroenLinks laat onze Pol Pot-vriend Paul Rosenmöller namelijk de lijst aanvoeren van GroenLinks voor de Eerste Kamer. Als een ware GroenRode lobbyist heeft Rosenmöller vele nevenfuncties, waaronder het voorzitten van de VO-raad (Voortgezet Onderwijs Raad). Daar waar we enerzijds de oude lobby-garde kunnen afstraffen zal de activistische lobby juist weer groter worden in Den Haag. Kortom, het worden interessante tijden voor Nederland.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.