Al in 2002 waren er lieden in Europa die aan een zware vorm van  oikofobie leden. De auteur C.S. Lewis werd toen in The Guardian afgeschilderd als racist en seksist (dergelijke beschuldigingen komen nooit in hun eentje; gek is dat). De schrijver van de wondere wereld van Narnia zou datzelfde Narnia misbruiken als platform voor een symbolisch verhaal dat vol staat met racisme en seksisme. De vrouwen hadden in de boeken van Lewis een minderwaardige positie. Het volk dat in het Zuidoosten leeft van Narnia, de Calormen, zijn de vijanden in het verhaal. Ze worden omschreven als mannen met lange baarden en donkere gezichten. Voor onverbeterlijke deugers is dit het perfecte voorbeeld dat een van de grote schrijvers van weleer natuurlijk een zware racist is.

Veel bewijs werd er natuurlijk niet geleverd; er zijn namelijk weinig anekdotes uit het verhaal om deze bizarre claims te rechtvaardigen. Ee onderliggende oorzaak hiervoor is wellicht dat de schrijver en ‘criticaster’ Philip Pullman, die begon met de hetze, een uitgesproken antitheïst is. En aangezien C.S. Lewis een christen-conservatief is, is Pullman natuurlijk van mening dat Lewis door en door fout is. C.S. Lewis was naast een succesvol fantasy-schrijver ook nog eens een conservatief denker. Zijn boek The Abolition of Man was een kritisch werk over de moderne weg van het Engelse onderwijs, waarin hij zich afzette tegen het modernisme. Hij onderscheidde zich door kritiek te uitten op het vooruitgangsgeloof, iets wat natuurlijk niet in goede aard viel bij progressievelingen.

Naast Lewis is nu, in 2018, de grote man (een man… foutfoutfoutfout!) van de Inklings – een informele letterkunde groep aan de universiteit van Oxford waar zowel Tolkien als Lewis lid van waren – J.R.R. Tolkien de volgende die onder vuur ligt. Tolkien zou namelijk in zijn magnum opus The Lord of The Rings de orcs demoniseren en als minderwaardig ‘ras’ bestempelen. Hij zou zijn epos zo hebben geschreven dat het duidelijk is dat de orcs een minderwaardig ‘ras’ zouden zijn. Hiermee zou hij bedoelen dat sommige mensen – lees ‘rassen’ – inferieur zouden zijn aan andere mensen. Het verhaal van Tolkien zou mensen te veel beïnvloeden in het denken dat sommige rassen minderwaardig zouden zijn aan andere.

Waar zijn (sommige) mensen mee bezig in het Westen? De grote fantasy-schrijvers van weleer vallen nu ten prooi aan deze ridicule hetze – die overigens niet te bewijzen is. De voornaamste reden hiervoor is dat beide schrijvers conservatievelingen waren en dit is natuurlijk in de ogen van postmodernisten en cultuurmarxisten de grootste heiligschennis die er is. Schrijvers zijn immers alleen acceptabel als ze saloncommunisten zijn geweest in de vorige eeuw. Waar zal deze Westerse sloopzucht ons heenbrengen? Het lijkt wel of niemand uit het verleden meer veilig is.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld